Shutterstock

Analyse sojabonen

Soja beweegt zijwaarts in afwachtende markt

13 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Waar tarwe en maïs duidelijk prijsdruk ondervinden, beweegt de prijs van sojabonen grotendeels zijwaarts. Analisten wachten op meer duidelijkheid wat betreft de Zuid-Amerikaanse oogst. Vooruitzichten zijn goed, al zijn eerste breukjes ook zichtbaar. Een afwachtende houding kenmerkt de situatie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl tarwe het flink voor de kiezen kreeg, bleef soja vrijwel ongemoeid in het Wasde-rapport over december van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De koers van soja in de Verenigde Staten steeg licht na de bekendmaking van de cijfers. Vrijdag 10 december werd dezelfde koers aangehouden.

In de laatste rapportage voor 2021 verhoogden de Amerikaanse analisten de verwachtingen voor de soja-oogst in Zuid-Amerika. Die staat er goed voor. Daarmee doemt een ander scenario op dan het desastreuze 2021, toen de oogst letterlijk in het water viel. Dit continent is goed voor zo'n 55% van de totale wereldproductie aan sojabonen en daarmee leidend.

Wachten op export
In de Verenigde Staten wordt gewacht op nieuwe orders voor soja (en maïs) uit China. Na een aarzelende start is de oogst in China momenteel gaande en tonen staatsbureaus weinig interesse in het vastleggen van grote orders. Daarnaast wordt ook elders geshopt en kan Brazilië naar verwachting zijn exportpositie weer oppakken wanneer de nieuwe oogst beschikbaar komt (begin volgend jaar).

De weersomstandigheden in Brazilië worden momenteel als 'bijna perfect' omschreven voor soja. Alleen in het zuiden van het land – en in Argentinië – is het droger dan gewenst. Tot grote problemen leidt dit niet. Voor de middellange termijn wordt wel aanhoudende droogte voorspeld, dus de opbrengst kan naar beneden worden bijgesteld.

Oliemarkt goed
De sojamarkt heeft minder last van de impact rond de omikronvariant van het coronavirus, ten opzichte van andere granen. Dat is althans het eerste beeld. De markt voor plantaardige oliën bevindt zich weliswaar in rustiger vaarwater, het prijsniveau is nog altijd goed. In het Wasde-rapport wordt rekening gehouden met een iets kleinere eindvoorraad wereldwijd.

Voorlopig blijft het nieuws vanuit Zuid-Amerika de sojamarkt voeden. De bulls klampen zich vast aan het aanhoudend droge weer in het zuiden, wat een significante impact kan hebben op de opbrengsten. Tegelijkertijd is het nog vroeg in het seizoen – zo zeggen de bears – waardoor er nog van alles kan gaan gebeuren. Waar bij tarwe en maïs een duidelijk bearish stemming voelbaar is houdt soja het hoofd nog boven water, vanwege het bovenstaande nieuws.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden