Agrifoto

Analyse Peen

Kwaliteit van de af land-peen wordt punt van zorg

10 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft moeizaam lopen op de peenmarkt. Spoelers hebben voldoende peen en zijn maar beperkt aan de markt. Het aanbod overtreft de vraag. Het is niet zo dat er niets geëxporteerd wordt maar de volumes zetten relatief weinig zoden aan de dijk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er blijft nog steeds aanbod van af land-peen, maar er zijn wel grote verschillen in kwaliteit. Voor mooie peen die met de klemband gerooid is, is het zoeken, maar daar zijn nog wel kopers voor te vinden. Voor peen die eigenlijk al te lang heeft gestaan en nu met een aardappelrooier wordt gerooid - wat de kwaliteit bepaald niet ten goede komt - is zeer moeilijk een bestemming te vinden. Het relatief lange af land-seizoen is overigens wel iets waar enkele insiders zich zorgen over maken. De koelhuizen zitten vol en die voorraad wordt maar beperkt aangesproken. Voor het mooie zouden verwerkers volledig over moeten schakelen op de peen uit de bewaring.

Weinig export
Landen uit Oost-Europa hebben op de thuismarkt voldoende peen. De Tsjechen en Polen bijvoorbeeld kopen wel in Nederland, maar het gaat om relatief kleine hoeveelheden als waarborg om zeker te zijn dat ze rond de feestdagen niet zonder peen komen te zitten. Daarbij zijn ze wel erg scherp op de prijs. In de overzeese export is het eveneens rustig. Senegal heeft de grenzen gesloten en landen als Mauritanië of Kaapverdië doen wel wat maar te weinig om de stemming op de markt echt te veranderen.

De prijzen voor peen blijven stabiel ten opzichte van vorige week. De DCA notering voor B-peen staat op €5 per 100 kilo en voor C-peen op €4,50 per 100 kilo. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er weinig handel gedaan wordt.

Bekijk hier de laatste noteringen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden