Shutterstock

Achtergrond Granen

Graanexport verstoord door orkaan Ida

2 September 2021 - Kimberly Bakker

De export van granen uit de Verenigde Staten is verstoord door orkaan Ida, die afgelopen weekend aan land kwam. Beschadigingen aan onder meer graanterminals en het elektriciteitsnetwerk zorgen voor spanning op de graanmarkt. De vraag is hoelang het duurt voordat de logistieke keten weer op z'n pootjes terechtkomt. En die onzekerheid heeft effect op de noteringen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De havens in de Mississippidelta, aan de Golf van Mexico, zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de graanexport vanuit de Verenigde Staten. De enorme schade die orkaan Ida afgelopen weekend heeft aangericht in de Amerikaanse staat Louisiana, waaronder in de haven, zijn niet gunstig voor de graanmarkt en -export. Cargill meldt dat één van de twee graanterminals in de regio aanzienlijke schade heeft opgelopen. Ook Archer-Daniels-Midland meldt problemen. Door stroomuitval liggen de faciliteiten stil. Deze verstoringen in de logistieke keten zorgen voor extra onzekerheid in een al zeer volatiele graanmarkt.

Slecht nieuws is dan ook dat verschillende experts niet verwachten dat er weer snel opgestart kan worden. "Het gebied moet door de Amerikaanse overheid eerst als veilig verklaard worden. Pas daarna mag het geëvacueerde personeel terugkeren", wordt gemeld. Daarnaast heeft ook het elektriciteitsnetwerk grote schade opgelopen. Niemand kan of durft te zeggen of het herstel van de orkaanschade dagen, weken of maanden gaat duren.

Noteringen staan onder druk
Als gevolg van de logistieke problemen daalden de futures van soja en maïs afgelopen maandag, vooral uit angst voor oplopende binnenlandse voorraden. "Hoewel de betrokken bedrijven voor eigen rekening proberen hun export om te leiden naar andere terminals, heeft het vooruitzicht van een verminderde exportcapaciteit en een lager Amerikaans aanbod op de wereldmarkten effect op de noteringen", aldus analisten.

Waar mogelijk worden de havens aan de Golfkust momenteel vermeden en/of worden de transporten omgeleid naar andere regio's. Maar, vaak is dat lastig. Dit omdat voorraden van de oude oogst in de Verenigde Staten opraken. Wanneer de Amerikaanse oogst van soja en maïs over een paar weken begint, komt daar verandering in en zullen de voorraden weer oplopen. De vraag is echter of de schade aan de terminals dan al hersteld is.

Overstromingen in New York
Inmiddels is bekend dat ook andere delen van de Verenigde Staten te lijden hebben onder de nasleep van orkaan Ida. In bijvoorbeeld New York zijn de metrostations onbegaanbaar door de grote hoeveelheid regen en ligt het openbaar vervoer grotendeels stil. Ook veel straten zijn ondergelopen. Dat betekent dat ook in deze regio's de logistieke keten verstoord is. Zo hebben vrachtwagens moeite om van A naar B te komen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden