Shutterstock

Analyse Zalm

Stijgende zalmprijs maakt pas op de plaats

4 Juni 2021 - Jeannet Pennings

De prijs van zalm, die sinds begin van dit jaar aan een flinke opmars bezig was, laat momenteel een dalende lijn zien. De aanvoervolumes zijn groot en daar profiteren kopers van. De vraag is echter voor hoe lang, want experts verwachten een hogere vraag dan aanbod.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind vorige week stond de zalmindex van NASDAQ, representatief voor de totale zalmexport uit Noorwegen*, op omgerekend €6,13 per kilo zalm. Daarmee zakte de prijs bijna 11% ten opzichte van de voorgaande week. De dalende prijs heeft te maken met een groter volume en een goede groei van de vis in de zee. Exporteurs verwachten dat de prijs komende weken nog verder daalt. Zeker nu de feestdagen en korte werkweken achter de rug zijn. De verwachting is dat in juni en juli het relatief lage prijsniveau gehandhaafd blijft.

Dip in zalmprijs door corona
Die prijs is nog altijd wel een stuk hoger dan aan het begin van dit jaar, toen amper €4,50 voor één kilo zalm betaald werd. En een groot deel van 2020 bewoog de prijs zelfs onder dat niveau. De uitbraak van het coronavirus zorgde er in het voorjaar van 2020 voor dat de prijzen in een maand met 30% kelderden. Na een opleving van de markt in de zomer, moesten producenten genoegen nemen met een prijs die amper boven de €4 per kilo uitkwam. Daarbij moet wel opgemerkt wordt dat de zalmprijs in de tweede helft van het jaar altijd op een lager niveau zit.

Bron: NASDAQ

Met de heropening van de horeca en langzame opstart van de foodservice trok de vraag naar zalm aan. 's Werelds grootste zalmproducent Mowi rapporteerde dat de totale zalmverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar met 20% tot 25% is gestegen. Tegelijkertijd oogstte het bedrijf in het eerste kwartaal een recordvolume van 125.000 ton. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Een graadmeter voor de wereldwijde productie is dat niet.

Vraag stijgt harder dan aanbod
Rabobank voorspelt in haar Global Animal Protein Outlook 2021 dat het zalmaanbod dit jaar 0,5% tot 2% toeneemt. Een veel minder harde stijging dan de afgelopen jaren. En bovendien stijgt de vraag volgens de bank veel harder. In 2020 werd er veel meer zalm thuis geconsumeerd, wat zorgde voor een vraagstijging van 3% à 4%. Wel tegen genoemde lagere prijzen. Experts verwachten dat zalm niet van het thuismenu zal verdwijnen, ook niet als de horeca weer volop.

Prijsstijgingen op de langere termijn lijken dus voor de hand te liggen. Daarbij is het wel de vraag wat de invloed zal zijn van de commercialisering van viskwekerijen op land. Met behulp van de zogenaamde RAS-technologie (Recirculating Aquaculture System) kan zalm dichtbij grote steden gekweekt worden. In de tweede helft van 2020 werd de eerste zalm op deze wijze geoogst.

Potentie is groot
Tot nu toe gaat het om slecht een paar duizend ton zalm. De prestaties van deze innovatieve systemen (kosten en opbrengsten) zullen bepalend zijn voor de invloed op de zalmmarkt in de toekomst. Alle RAS-projecten die nu zijn aangekondigd hebben samen een omvang van ongeveer 70% van de totale zalmproductie in 2020. Er zijn echter nog maar een paar van deze kwekerijen in aanbouw, dus zo'n vaart zal het niet lopen.

*Noorwegen is veruit de grootste producent van vis wereldwijd. Ongeveer de helft van alle Atlantische zalm die ter wereld verkocht wordt, komt uit Noorwegen. De tweede grootste zalmproducent Chili heeft slechts de helft van de Noorweegse volumes. Andere producenten zijn het Verenigd Koninkrijk (Schotland), Canada, de Faeröer en Australië.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden