Shutterstock

Nieuws MKB

Steun energiekosten nu bij 7 procent van omzet

9 November 2022

Het kabinet heeft de voorwaarden voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. Waar de energierekening van energie-intensieve mkb'ers eerder minimaal 12,5% van de omzet moest bedragen, is dat nu 7%. De overige voorwaarden blijven vooralsnog zoals in oktober aangekondigd.

Zowel de brancheorganisaties van bakkers als slagers lieten na de aankondiging in oktober weten dat het percentage energiekosten van 12,5% van de omzet te hoog was. NBOV-voorzitter Arend Kisteman vindt de verlaging van het percentage 'een heel mooie eerste stap', al vindt hij dat dit naar 6% moet. De drempelprijs, waarboven de helft van de energiekostenstijging wordt gecompenseerd, vindt hij nog steeds veel te hoog. Deze blijft vooralsnog op €1,19 per kuub gas en €0,35 per kilowattuur elektriciteit. Door deze hoge ondergrens zijn de ondernemers drie, vier keer keer zoveel kwijt aan hun energiekosten dan in december vorig jaar voor zij compensatie krijgen, stelt Kisteman.

Ook moet wat hem betreft 100% gecompenseerd worden in plaats van de helft. Hij blijft hiervoor pleiten in Den Haag. Energie-intensieve mkb'ers (met maximaal 250 medewerkers) krijgen met de TEK zoals die er nu uitziet een compensatie van de helft van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs tot een maximum van €160.000. Zij moeten een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit.

Vanwege EU-staatssteunregels en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie, kan de openstelling van de TEK tot het tweede kwartaal van 2023 duren. De TEK gaat vervolgens met terugwerkende kracht gelden voor de periode november 2022 tot en met december 2023. Tot de openstelling wordt er coulant omgegaan met verzoeken voor uitstel van belasting. Ook zijn banken bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor onder meer voorschotten. Het kabinet heeft voor het mkb ook €500 miljoen extra aan verduurzamingsfinanciering beschikbaar en de BMKB Groen-regeling is geopend.

Donderdag staan de TEK en het prijsplafond voor consumenten op de agenda van de Tweede Kamer.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Analyse Energie

Gasprijs door besparingen op niveau van januari 2022

Nieuws Ondernemen

Al 35 bakkers gestopt wegens hoge gasprijzen

Analyse Energie

Den Haag komt met meer details energiesubsidie mkb

Analyse Energie

Alles wijst op een hogere stroomprijs

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox