Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Mooi weer zorgt nog niet voor sterke varkensafzet

Vandaag 10:00 uur - Matthijs Bremer

De varkensprijs blijft deze week stabiel. De vleesafzet loopt niet slecht, maar de stijging van de slachtprijzen was de laatste weken sterker dan die van de vleesprijzen. Daarnaast komt het barbecueseizoen nog niet zo goed op gang als gehoopt. De vraag die boven de markt hangt, is of dit gaat veranderen.

De DCA-beursprijs bleef deze week stabiel op een niveau van €2,03 per kilo.

In de markt is te horen dat de varkensprijs stabiel blijft, daardoor de prijzen op de varkensmarkt dit voorjaar aanzienlijk sterker stegen dan de vleesprijzen. Als gevolg daarvan hielden de vier grote slachterijen hun uitbetalingsprijzen gelijk.

Het sentiment op de vleesmarkt is vrij positief. De verkoop van varkensvlees blijft, mede door de vrij hoge rundvleesprijzen, sterk. Toch is er nog wel een kink in de kabel. Ondanks het mooie weer deze lente komt de extra afzet in verband met de barbecues nog niet echt op gang. Het is nog wat vroeg in het jaar, dus het is niet uit te sluiten dat de barbecues alsnog aangestoken worden als het mooie weer aanhoudt.

Duur vlees en veranderende smaak
Toch heerst er scepsis bij sommige spelers in de markt. Sinds de coronacrisis blijft de extra vraag in de zomer jaar na jaar achter, zo vertellen ingewijden. Daarvoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. Ten eerste is vlees aanzienlijk duurder geworden, wat het minder aantrekkelijk maakt om regelmatig een klassieke Nederlandse barbecue te houden met een ruim aanbod aan vlees, zoals speklappen, hamburgers en worsten.

Daarnaast is de smaak van consumenten veranderd. Barbecues met een breed vleesassortiment zijn simpelweg minder in trek bij de gemiddelde consument. Barbecueën is de afgelopen jaren steeds meer een nichehobby geworden. Terwijl de doorsnee consument de grill minder vaak aansteekt, groeit het aantal liefhebbers dat grote stukken vlees bereidt. Dit gaat ten koste van de varkensmarkt, die aanzienlijke volumes misloopt, maar komt de luxe rundvleesmarkt ten goede. Door deze barbecuetrend worden onderdelen als picanha niet langer exclusief geëxporteerd, maar ook op de Nederlandse markt afgezet. Een uitzondering binnen de varkensmarkt is de procureur: dit onderdeel verkoopt juist beter, omdat het wordt gebruikt voor pulled pork.

Aanbod sterkt aan
Helaas zijn de slachtcijfers van de RVO voor week 19 nog niet beschikbaar. Op basis van de cijfers van week 18 lijkt het aanbod enig herstel te vertonen. In die week daalde het aantal geslachte varkens tot ongeveer 227.000, wat een opdrijvende factor voor de varkensprijzen bleek te zijn. De week erna wisten slachterijen echter weer circa 286.000 varkens aan te trekken. Dit is een teken dat de krapte op de markt weer iets is afgenomen.

Opmerkelijk is dat het gemiddelde slachtgewicht een forse stijging heeft doorgemaakt. In week 17 lag het gemiddelde op 99 kilo, terwijl dit in week 18 opliep naar 100,70 kilo. Dit kan erop wijzen dat sommige varkenshouders, ondanks de al hoge slachtgewichten, toch hebben gewacht op verdere prijsverhogingen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden