Shutterstock

Analyse Energie

Forse correctie tekent gasmarkt

23 April 2024 - Matthijs Bremer

Na een forse stijging van vorige week is de correctie van de gasprijs al even stevig. Met name een enigszins beperkte reactie van Israël op de raketregen vanuit Iran zorgt voor rust op de markt. Daarnaast weet de forse productie van zonne- en windenergie de prijs op de elektriciteitsmarkt niet te drukken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van gas is na het hoogtepunt van vorige week weer gedaald. Op dinsdag 16 april werd gas voor €33,14 per megawattuur verhandeld. Daarna schommelde de TTF wat, maar is de gasprijs gedaald tot €29,56.

Sinds de gasprijs afgelopen dinsdag de hoogste prijs in drie maanden had bereikt, is de TTF met 10,8% gedaald. Dat komt met name doordat de markt wat minder angstig is over de situatie in het Midden-Oosten. Vorige week woog de markt nog vooral hoe Israël zou reageren op de Iraanse raket- en droneaanval, aangezien al te sterke escalatie gevolgen kan hebben voor de LNG-invoer vanuit Qatar.  

De reactie van Israël is volgens analisten kleiner dan verwacht. De vrees van de markt was dat Israël fors zou terugslaan, wat mogelijk uitnodigt tot een spiraal van escalatie. Afgelopen vrijdag heeft Israël drie drones op de Iraanse stad Isfahan gestuurd. Daarmee hoopt het land een geitenpaadje uit de spiraal te hebben gevonden. In eerste instantie kon Iran daardoor de actie minimaliseren. Dit geeft de markt het vertrouwen dat de spiraal voorlopig gepauzeerd is.

Onstabiel
De gasprijs mag dan niet meer op het hoogste punt in drie maanden staan, van een constante daling is zeker geen sprake. De voornaamste reden dat de gasprijs toch onstabiel blijft, komt door geopolitieke spanningen. Daarbij blijven vooral Russische aanvallen op de Oekraïense gasinfrastructuur voor spanning zorgen. Daarnaast helpt de koude periode niet mee. Zo was de temperatuur in Europa's grootste gasverbruiker, Duitsland, 3,8 graden onder de gemiddelde temperatuur voor de tijd van het jaar. Deze week lag de temperatuur zelfs 4,5 graden onder het vijfjarig gemiddelde.

Zon en wind zetten de toon
Ondertussen sloeg de elektriciteitsprijs wild op en neer. Op dinsdag 16 april werd stroom voor €51,89 verhandeld. De dag erna (dinsdag 17 april) piekte de EPEX op €98,72, om daarna tot €48,32 te dalen op vrijdag 19 april. In het weekend bleef de prijs ongeveer rond dat niveau, maar maandag 22 steeg de elektriciteitsprijs weer tot boven de €90.

{{dataviewSnapshot(52_1713784913)}}

Op de elektriciteitsmarkt voerde net als vorige week zon en wind de boventoon. In totaal werd 27,7% van de energie uit deze twee hernieuwbare bronnen opgewekt. Zonne-energie nam ondertussen 45% van de vraag voor haar rekening. In totaal resulteert dit in 72,7% vrijwel gratis elektriciteit. Toch zijn de prijzen niet zo laag als vorige week. Met name in het weekend waren de dalen lang niet zo laag. Dit resulteerde in een aandeel van slechts 17,6% van gascentrales.

Toch zijn prijzen fors hoger dan een week geleden. Daarbij valt op dat de prijzen vooral laag zijn op de dagen dat windenergie een minder constant patroon vertoont. Zo waaide het dinsdag en vrijdag fors. In het weekend was de windkracht niet al te stevig, maar wel constant. Samen met de lagere vraag zorgde dit voor flink wat druk op de prijzen. Op de dagen waarbij de zonne-energie dominant is in de energiemix, werd er flink wat zonne- en windenergie afgeschakeld. Dit resulteerde over de dag gezien op een onderscheid tussen elf uren met negatieve prijzen en wat hogere prijzen in met name de avond. Dit effect werd ook nog eens versterkt door forse elektriciteitsexporten op het moment dat het hard waaide. Omdat Nederland de energieoverschotten goed in het buitenland kwijt kon, zakte de prijs wat minder dan andere weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden