Shutterstock

Analyse Energie

Gasprijs komt toch niet in beweging

30 Januari 2024 - Matthijs Bremer

Gas en stroom werden deze week net wat duurder. Even leek de chaos in de rode zee weer voor een wat hogere gasprijs te zorgen. Al bleek de situatie een dag later weer in de kiem gesmoord. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week licht gestegen. Op dinsdag 23 januari werd gas voor €27,23 per megawattuur verhandeld. Vervolgens steeg de prijs. Woensdag 24 januari stond de TTF op het hoogste punt van de week, bij een stand van €28,93. Daarna daalde de prijs weer fors tot €27,78, om vervolgens weer langzaam te stijgen. Op maandag 29 januari steeg de TTF tot €28,60.

De stijging van woensdag 24 januari wordt door marktanalisten toegeschreven aan hernieuwde interesse voor de risico's rond de weg door de Rode Zee. Over het algemeen loopt de handelsroute tussen Qatar en Europa door het Suezkanaal en de Rode Zee. Woensdag werd echter bekendgemaakt dat onder meer Qatar-energie niet meer door de Rode Zee gaat. Analisten zien dit als een risico voor het Europese aanbod. Het kan simpelweg te kostbaar worden om schepen om te laten varen langs Kaap de Goede Hoop.

Zo ver is het echter nog niet. Al snel volgde ook het nieuws dat het aanbod nog niet wordt geraakt door de Rode Zee-sores. De Aziatische LNG-prijs is simpelweg nog altijd te laag om met de Europese te kunnen wedijveren. Na dit bericht werd het grootste deel van de stijging weer teniet gedaan. Daarnaast verwachten analisten dat de impact van een eventuele lagere vraag pas echt wordt gevoeld als de Europese gasreserves leger zijn. Een dergelijk scenario ligt voorlopig nog niet in het vooruitzicht. De Europese gasreserves zijn nog voor 73% gevuld en het weer blijft voorlopig nog altijd zacht. Inmiddels spreken analisten hardop de verwachting uit dat we de lente ingaan met een vulgraad van boven de 50%. Dit is fors boven het tienjarig gemiddelde van 35%.

Elektriciteitsprijs blijft gunstig
De elektriciteitsprijs is vergeleken met de lage noteringen van begin vorige week gestegen, maar noteert nog altijd gunstig voor de tijd van het jaar. Dinsdag 23 januari werd elektriciteit voor €58,71 per megawattuur verhandeld. Woensdag 24 januari daalde de prijs nog licht tot €53,07. De hoogste notering van de week volgde een dag later. Op donderdag 25 januari werd elektriciteit voor €83,78 per week verhandeld.

Vergeleken met vorige week was het totale verloop wat gunstiger. Begin vorige week was de elektriciteitsprijs fors hoger, omdat er relatief weinig wind- en zonne-energie werd opgewekt. Het gros van de hernieuwbare elektriciteit werd aan het einde van de week opgewekt. Deze week werd er met name fors meer windenergie opgewekt. Het percentage windenergie steeg van 29,9% tot 40,8%. Daarnaast hielpen het zonnige weer en de langere dagen. In totaal werd 6,7% van de elektriciteit door zonnecollectoren opgewekt. Bovendien was de verdeling over de week een stuk egaler, waardoor de prijs vrijwel continu werd gedrukt.

Ook is de lage gasprijs een belangrijke factor achter de goedkopere stroom. De prijs is inmiddels zo laag, dat het percentage gas in onze stroommix amper daalt. Twee weken geleden werd 37,7% van onze elektriciteit door gas opgewekt. Vorige week daalde dit percentage met slechts twee procentpunten tot 35,7%. Daar staat tegenover dat de benutting van de kolencentrales fors daalde. Twee weken geleden werd 11% van de Nederlandse stroom door kolencentrales opgewekt. Vorige week was dit percentage nog slechts 3,1%.

Dit is vrij opmerkelijk, aangezien het stoken van kolen nu prijstechnisch gezien behoorlijk gunstig is. Steenkool noteert volgens de Newcastle Coal Futures op het moment $116 per ton, het laagste punt sinds 31 mei 2021. Daarnaast staan de Europese CO2-prijzen net boven het laagste punt sinds februari 2022, bij een stand van €65,28 per ton. Medio december lag de CO2-prijs nog rond de €82,42. Het lijkt er dan ook op dat de kolencentrales alleen nog worden bijgeschakeld als de gasvoorraden te leeg dreigen te worden, of als de gasprijs de bocht uit vliegt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden