Shutterstock

Analyse Energie

Nieuwe stap naar netwerk windparken in de Noordzee

25 April 2023 - Matthijs Bremer

Zon- en windenergie bleken deze week zeer bepalend voor de elektriciteitsprijs. Over het algemeen was de notering voor elektriciteit deze week behoorlijk stabiel. Al viel de prijs door een overschot aan windenergie één dag lager uit. Daarnaast kondigden minister van Klimaat en Energie Rob Jetten en zijn Britse collega Grant Shapps gistermiddag (24 april) een nieuwe elektriciteitskabel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijzen waren deze week op één dag na relatief stabiel. Op woensdag 19 april bereikte de EPEX een veel lagere notering dan de rest van de week en werd elektriciteit voor €52,41 per megawattuur verhandeld. Daarnaast varieerde het handelstarief voor stroom deze week ongeveer tussen €85 en €112. Op donderdag 20 april was de notering op de EPEX het hoogst, bij een stand van €111,93.

De lage notering van donderdag 19 april was het gevolg van het samenvallen van grote hoeveelheden wind en zon. Door de grote productie van hernieuwbare energie werd op sommige moment een negatief tarief van tussen de -€200 en -€300 gehanteerd. Hoewel de windparken vanaf het begin van de middag volledig afgeschakeld waren, zag Tennet zich gedwongen om noodvermogen af te roepen om van de overschotten op het elektriciteitsnetwerk af te komen.

De rest van de week waaide het een stuk minder hard en was de stroommarkt een stuk stabieler. Wel was er zonne-energie in overvloed. Over het algemeen viel de productie van hernieuwbare energie hoog uit. Inclusief biomassa werd maar liefst 60,1% van de Nederlandse elektriciteit op hernieuwbare wijze opgewekt. Zonne- en windenergie namen samen 49,7% van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening voor hun rekening. Dat de stroomtarieven toch nog rond de €100 per megawattuur uitvielen, komt door uurtarieven van rond de €140 tot €150 wanneer er weinig hernieuwbare elektriciteit geproduceerd werd.

Nederland en VK verbinden energienetwerk
Daarnaast heeft Nederland een nieuwe stroomverbinding met het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. De nieuwe kabel draagt de naam Lionlink. Samen met de Britse minister van Energieveiligheid Grant Shapps kondigde Jetten op de North Seas Summit in Oostende de nieuwe kabel aan. De nieuwe verbinding is direct aangesloten op een Nederlands windpark. Op die manier kan Nederland zonder stroomverlies direct elektriciteit naar het Verenigd Koninkrijk exporteren. Met de nieuwe kabel hoopt de Nederlandse overheid een afschakeling van windturbines zoals vorige week in de toekomst te voorkomen.

De kabel moet onderdeel worden van een groter toekomstig netwerk in de Noordzee. De kabel kan 2 gigawatt aan windenergie aan zowel Nederland als het Verenigd koninkrijk leveren. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben het gezamenlijke doel om in 2030 maar liefst 120 gigawatt aan windenergie op zee op te wekken. Daarbij moet Nederland in 21 gigawatt voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden