Shutterstock

Nieuws Energie

Amerikaanse malaise houdt grip op oliemarkt

20 April 2023 - Matthijs Bremer

Na de grote stijging van de laatste drie weken, is de olieprijs deze week sterk naar beneden gecorrigeerd. Focus op de stroef lopende Amerikaanse economie zorgt voor dalende prijzen. Zelfs stevige groei van de Chinese olieconsumptie zorgt niet voor stijgende prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na de sterke stijging van de afgelopen maand ging de olieprijs weer flink onderuit. Op woensdag 12 april stond de olieprijs nog op het hoogste niveau sinds eind januari, bij een stand van $87,33. Acht dagen later noteert de olieprijs 6,1% lager. Op het moment van schrijven (donderdag 20 april) noteert de Brent-benchmark een prijs van €81,99.  

De beslissing van OPEC+ om hun olieproductie met 1,16 miljoen vaten per dag terug te schroeven, lijkt op het moment niet de markt te overheersen. Tot vorige week zorgde de beslissing van het oliekartel voor een prijsimpuls op de oliemarkt. In slechts drie weken tijd steeg de olieprijs met maar liefst 20%. Deze week vond een correctie op die stijging plaats. Daarmee is overigens niet gezegd dat de beslissing van OPEC+ voorlopig geen impact meer heeft. De lagere productietargets gaan in mei van kracht. Het is dus goed mogelijk dat de olieprijs weer gaat stijgen als het aanbod uit het Midden-Oosten en Rusland opdroogt.

Amerikaanse oliemarkt domineert nieuws
Een focus op de Amerikaanse oliemarkt lijkt de olieprijs naar beneden te drukken. Het lage verbruik in de Verenigde Staten zet de olieprijs al langer onder druk. Maar op het moment drukt nieuws over de Amerikaanse economische stagnatie al het andere nieuws op de oliemarkt weg. Zo is er veel aandacht voor een enquête van Reuters onder economen. Uit die enquête blijkt dat economen verwachten dat de Verenigde Staten in 2023 nog één renteverhoging van 0,25%punt doorvoert. 

Een verder vertragende economie zou de olieprijs kunnen verlagen. Daarnaast zorgt de renteverhoging voor een hogere waarde van de dollar. Omdat olie in dollars wordt verhandeld zorgt een sterke dollar voor hogere olieprijzen buiten de Verenigde Staten. Dit zou de vraag naar olie nog weleens kunnen remmen.

China wordt genegeerd
Wel was er deze week lichte opwaartse prijsdruk vanuit China. In de Chinese verwerking van olieproducten zit namelijk een duidelijke stijgende lijn. Chinese raffinaderijen verwerken op het moment zo'n 14,9 miljoen vaten per dag. In de eerste twee maanden van 2023 werden nog 14,36 miljoen vaten per dag verwerkt. In november en december 2022 lag de verwerkingscapaciteit op 13,98. Sinds China zijn coronamaatregelen los begon te laten nam de olievraag dus met maar liefst 6,5% toe. 

De laatste maanden zorgde optimisme over de Chinese markt geregeld voor een stijgende olieprijs, maar deze week weet het nieuws amper grip te krijgen op de markt. Op de dag dat het nieuws uitkwam (dinsdag 18 april) bleef de markt ongeveer in balans. Het nieuws leek die dag vooral het negatieve sentiment uit de Verenigde Staten te compenseren.

De dieselprijs is op het moment redelijk stabiel. Op donderdag 13 april werd diesel voor €117,29 per honderd liter verhandeld. Op woensdag 19 april daalde de prijs van diesel naar €115,09. Daarmee beweegt de dieselprijs net als vorige week in de bandbreedte van tussen de €115 en €117,50.Na de grote stijging van de laatste drie weken, is de olieprijs deze week sterk naar beneden gecorrigeerd. Focus op de stroef lopende Amerikaanse economie zorgt voor dalende prijzen. Zelfs stevige groei van de Chinese olieconsumptie zorgt niet voor stijgende prijzen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden