Shutterstock

Analyse Energie

Hernieuwbare energie decimeert elektriciteitsprijs

4 April 2023 - Matthijs Bremer

Net als in de rest van maart werd de elektriciteitsprijs flink gedrukt door de productie van zonne- en windenergie. Door gunstig weer wist de stijgende gasprijs de elektriciteitsprijs nauwelijks mee naar boven te trekken. Ondertussen blijf Frankrijk het zorgenkindje van Europa. Door onder andere langdurige stakingen dreigt het onderhoud van Franse kern- en waterkrachtcentrales wederom te stagneren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsprijs viel afgelopen week over het algemeen wat hoger uit dan de week ervoor, maar was nog altijd relatief gunstig. Op dinsdag 28 maart werd elektriciteit voor €114,14 verhandeld. Naar het weekend toe daalde de elektriciteitsprijs. Op zondag 2 april noteerde de EPEX een stand van €61,54. Maandag 3 april was de elektriciteitsprijs weer een stuk hoger. Op die dag was de elektriciteitsprijs €114,79.

Zon en wind zorgen ook deze week weer voor een lagere elektriciteitsprijs. Vorige week werd maar liefst 45,8% van alle elektriciteit door middel van zon en wind opgewekt. De hoeveelheid groene energie ligt in lijn met de trend van de afgelopen weken. In maart brak Nederland een nieuw record. Inclusief biomassa werd 53% van alle elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt.

Ondertussen zorgt de stijgende gasprijs wel voor opwaartse prijsdruk. Afgelopen week steeg de gasprijs stevig. Op dinsdag 28 maart stond de notering van de TTF nog op €42,75 per megawattuur. Tot maandag 3 april steeg de prijs stevig naar €49,69. Een stijging van ruim 17% in slechts één week. Met name onderhoud aan de verschillende Noorse gasvelden dreef de gasprijs op. Toch raakt de hogere prijs op de TTF de elektriciteitsprijs beperkt. Door het gunstige weer werd slechts 24,1% van alle elektriciteit uit gas opgewekt.

Franse stakingen blijven problemen veroorzaken
Daarnaast blijven Franse stakingen voor problemen zorgen. Omdat onderhoudspersoneel het werk heeft neergelegd, kan zowel regulier als ongepland onderhoud aan kerncentrales en waterkrachtcentrales niet plaatsvinden. Als gevolg van het achterstallig onderhoud is het beschikbare vermogen op het moment teruggeschroefd. Frankrijk kampt al langer met onderhoudsproblemen rond hun kerncentrales. Omdat deze winter ongeveer de helft van de kerncentrales niet in bedrijf was, moest Frankrijk ineens een hoop stroom importeren. Normaal exporteert Frankrijk veel goedkope stroom, daardoor zorgden de verstoringen op het Franse net voor hogere prijzen op de hele Europese markt.

Door stakingen hebben reparaties op het Franse stroomnet wederom vertraging opgelopen. De angst heerst dat aanhoudende stakingen en personeelstekort ook dit jaar weer problemen op blijft leveren. Dat blijkt wel uit het contract voor Franse stroom van het eerste kwartaal van 2024 dat op het moment €375 noteert. De Duitse notering staat in dezelfde periode op €134.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden