Shutterstock

Analyse Aardgas

Europese gasprijs op laagste niveau in maanden

28 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Europese gasprijs heeft de weg naar beneden gevonden. Een grote voorraad aan het begin van de winter, een record import van LNG en relatief zacht weer brengen de Europese benchmark op een niveau dat weer in de buurt komt van voor de Russische invasie in Oekraïne.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het begin van deze maand zorgde een koude periode nog voor een prijsstijging op de gasmarkt. Op de TTF kwam de koers weer dichtbij de €150 per MWh. Vanaf 7 december is echter een gestage daling ingezet. Gisteren (dinsdag 27 december) zakte de notering op de TTF naar €80,04 per MWh. Dat is de laagste prijs sinds begin juni en ligt in de buurt van de prijs van gas vlak voor de inval van Rusland in het oosten van Oekraïne. Vandaag is de prijs is tijdens de handelsdag nog verder gezakt naar €76,18 per MWh, de laagste prijs sinds eind februari. Tijdens het schrijven is de prijs overigens alweer opgelopen en staat op €84,18 per MWh.

Goed gevulde Europese gasopslagen worden door experts als belangrijke factor genoemd voor de dalende trend in de gasprijs. De vulgraad in de Duitse opslagen zat op 26 december op 88,6%. Het EU-gemiddelde stond op dezelfde datum op 83,2%. Dat is ruim boven het vijfjarige gemiddelde voor deze periode. Het weer is de EU ook gunstig gezind voor wat betreft het verwachte gasverbruik. Tot half januari voorspellen de weermodellen een gemiddelde of boven gemiddelde temperatuur. Ook wind in de voorspellingen is gunstig voor het opwekken van stroom met windturbines waardoor de gasgestookte centrales een tandje terug kunnen schakelen.

Op zoek naar de bodem in de markt
De EU slaagt er tot nu toe goed in om voldoende LNG op de wereldmarkt vast te leggen. De afgelopen herfst verkenden verkopers de bovenkant van de LNG markt. Hoever kunnen we de LNG-prijs opdrijven voordat de Europese kopers afhaken? Dat was de vraag die leveranciers zich leken te stellen. Die vraag is nu omgeslagen naar hoever moeten we zakken willen de Aziatische kopers weer aanhaken? Vooral China dat langlopende LNG- contracten heeft, verkoopt een deel van dit gas door via de spotmarkt aan Europese afnemers, zeggen enkele analisten. China heeft zelf ook energie nodig, maar schakelt daarvoor over op de goedkopere kolen. Naast de gevolgen voor het klimaat heeft het extra gebruik van kolen nogal een negatief effect op de luchtkwaliteit in grote Chinese steden. Het is mede daarom afwachten bij welke kolen- en LNG-prijs het omslagpunt ligt voor de Chinese autoriteiten. Het veel bediscussieerde Europese prijsplafond lijkt voor deze winter als mosterd na de maaltijd te komen, zo stellen enkele experts. Het prijsplafond treedt in werking als de gasnotering op de TTF drie dagen op rij boven de €180 per MWh sluit en als LNG op meer dan €35 per MWh komt.

Rusland voert dit jaar een kwart minder gas uit dan vorig jaar. Dat meldde de Russische vicepremier Alexander Novak bij het Russische persbureau TASS. De gasproductie zal 12% lager uitkomen, zo verwacht Novak. "Dat is vooral te wijten aan de sluiting van de exportinfrastructuur", volgens de vicepremier. "Bijvoorbeeld de uitvoer via de Yamal-Europa pijpleiding (tussen Rusland en Duisland via Polen) is gestopt om politieke redenen, en deze leiding blijft ongebruikt."

Sinds mei wordt er via deze pijpleiding geen gas meer geleverd aan Polen omdat dit land eerder weigerde gas in Roebels te betalen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom kan daarom naar eigen zeggen geen gas meer leveren via Polen vanwege sancties van het Kremlin tegen het Poolse bedrijf dat het deel van de Yamal-pijpleiding in Polen beheert.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden