Dimitrije Ostojic / Shutterstock.com

Analyse Aardgas

Spanning met Rusland stuwt gasprijs naar record

22 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De prijs voor aardgas is verder gestegen. De Europese notering heeft dinsdag 21 december zelfs een nieuw record gevestigd. De oorzaak is het terugschroeven van de Russische leveringen aan de Europese Unie. Het is echter te eenvoudig om de volledige schuld voor de huidige energiecrisis in Europa bij de Russen neer te leggen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese gasnoteringen zitten in de lift. In de eerste week van december schommelde de prijs van de Dutch TTF termijnmarktcontracten rond de €90 per MWh. Die prijs is inmiddels over de kop gegaan en dinsdag 21 december stond de notering op €180,265 per MWh, een nieuw record. Vlak voor het sluiten van de markt is de prijs wel iets gedaald, maar deze blijft met €176 per MWh nog altijd ongekend hoog. Die prijs ligt 870% boven het vijfjarige gemiddelde.

Het Russische Gazprom heeft de leveringen via de Yamal-pijpleiding - die loopt van Rusland via Wit-Rusland en Polen naar Duitsland - afgebouwd tot nul. Dinsdag stroomde er zelfs gas vanuit Duitsland naar Polen, zo blijkt uit data van Gascade. Ook woensdag 22 december levert Gazprom geen gas aan via 'Yamal', meldt het Russische persbureau TASS. Dat zorgt voor onrust in de gespannen markt. Dit vanwege een relatief kleine voorraad en kouder dan gemiddeld weer in Europa. Daar komt nog bij dat er krapte heerst op de elektriciteitsmarkt en dat onderhoud wordt gepleegd aan kerncentrales in Frankrijk. Daardoor wordt er een extra beroep gedaan op gasgestookte centrales.

Bron: Reuters

Vast patroon
Zoals afgelopen weken al vaker gebeurd is, beschuldigen diverse Europese politici Rusland ervan de gasleveringen terug te schroeven als een politiek pressiemiddel in de oplopende spanningen aan de Oekraïense grens en voor goedkeuring van 'Nord Stream 2'. En zoals gebruikelijk, bezweert het Kremlin dat dit niet het geval is. Gazprom meldt daarbij de verplichtingen netjes na te komen.

Experts wijzen erop dat Europese politici ook deels hand in eigen boezem moeten steken. Initiatieven op het gebied van de opwekking van duurzame energie worden volop gestimuleerd. Daarbij is de leveringszekerheid een ondergeschoven kindje, terwijl dat - juist bij energiebronnen die niet met een knop aangezet kunnen worden - van groot belang is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden