Shutterstock

Analyse Olie

OPEC laat zich niet gek maken door prijsdaling olie

3 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De notering voor Brent-olie heeft de jas uitgedaan. Zorgen over de omikronvariant van het coronavirus hebben voor onrust op de markt gezorgd. Tegen de verwachting van analisten in, heeft de OPEC+ zich niet gek laten maken door de ontwikkelingen. Het houdt vast aan de strategie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers van Brent-olie leek maandag 29 november te stabiliseren op $73,45 per vat, na de vrije val van voor het weekend. Dit was echter van korte duur. In de dagen erna zakte de prijs woensdag 1 december naar $68,96 per vat. Inmiddels heeft de koers iets gewonnen; vrijdag 3 december staat de prijs van Brent-olie op $72,24 per vat.

Over de oorzaak van de forse prijsdaling van olie zijn vrijwel alle analisten het eens. Dat is één op één toe te schrijven aan de nieuwe coronavariant die in Zuid-Afrika is ontdekt. Verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Japan en Israël, voerden vrijwel direct beperkingen in om de verspreiding van de omikronvariant te voorkomen. Zorgen over de gevolgen voor de economie en beperkingen in de luchtvaart (en daarmee uitvallende vraag naar brandstof) hielden de markt in zijn greep.

Strategie vasthouden
Het nieuws dat de OPEC+ donderdag 2 december naar buiten bracht, leidde tot wat lucht op de markt. Het kartel stelde de vergadering één dag uit om de recente ontwikkelingen mee te nemen. De OPEC+ heeft besloten vast te houden aan de geplande productieverhoging van 400.000 vaten per dag in januari. Er wordt wel een slag om de arm gehouden. "We houden de ontwikkelingen en de gevolgen voor de markt in de gaten en zullen tot actie overgaan als dat nodig is", schrijft het kartel.

Voor de komende maanden verwacht het kartel wel een overschot. Het gaat voor januari uit van een overschot van 2 miljoen vaten, voor februari van 3,4 miljoen en voor maart van 3,8 miljoen vaten, lekte uit via Reuters uit. Maar uit de beslissing van de OPEC+ - om vast te houden aan de strategie - blijkt volgens analisten wel dat er vertrouwen is in de markt, ondanks de knauw die de koers te verwerken kreeg.

Diesel ook omlaag
De dieselprijs zakte deze week ook. Dit in navolging op ruwe olie. Vrijdag 26 november stond de prijs op €120,88 per 100 liter. Dat is nu €114,96 per 100 liter. Er zijn meerdere redenen voor het feit dat de dieselprijs minder snel daalt dan de olieprijs. Enerzijds wordt een groot deel van de brandstofprijs bepaald door belastingen en accijnzen; die dalen niet. Anderzijds hebben de oliemaatschappijen ontdekt dat ook bij hoge prijzen aan de pomp de vraag overeind blijft. Nu de prijzen weer dalen, verhogen ze voorzichtig hun marges.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden