Shutterstock

Interview Laura Crowley

'Stoven moet ook in de toekomst hot topic blijven'

14 Oktober 2021 - Kimberly Bakker

De coronacrisis heeft flinke veranderingen teweeggebracht in het leven én gedrag van consumenten. Doordat we vaker thuis waren en niet uit eten konden, werd meer geëxperimenteerd in de eigen keuken. Langzaam garen was een van de herontdekte trends. Maar nu het 'normale' leven zich herstelt, is de vraag of die trend staande kan blijven. Als het aan de Ierse levensmiddelenindustrie ligt, moet stoven ook in de toekomst een hot topic blijven.

Tijdens de lockdowns is meer Iers rundvlees geconsumeerd. "Niet vreemd, want steaks zijn een product dat consumenten doorgaans consumeren in een restaurant. Heel veel mensen durven het niet aan om het zelf te bereiden. Wij proberen ze duidelijk te maken dat het niet zo moeilijk is. Tijdens de coronacrisis werden zij eigenlijk 'gedwongen' het toch eens zelf te proberen", aldus Laura Crowley, manager Netherlands bij Bord Bia, op de Anuga in Keulen. De vraag is of deze trend staande kan houden. Crowley hoopt het van harte.

Iers rundvlees kan ook goed gebruikt worden voor stoofgerechten. Een bereidingswijze die tijdens de pandemie weer tot leven is gekomen, of niet?
"Ja, zeker weten. Consumenten zaten meer thuis en langzaam garen werd echt weer een trend. Dat sloot ook goed aan bij de wens van gezonder eten. We hebben daar toen ook een consumentencampagne op ingezet. Nu we weer naar kantoor gaan, vrezen we wel dat veel consumenten denken geen tijd meer te hebben voor het maken van een stoofpot."

Is dat een van de redenen dat de Ierse levensmiddelenindustrie vandaag - op donderdag 14 oktober - een zogenaamde 'Stoofathon' organiseert?
"Ja, onder meer. Dat we straks weer minder thuis zijn, hoeft geen reden te zijn om langzaam garen weer aan de kant te zetten. Kijk naar de snelkookpan, waarmee je binnen afzienbare tijd kan garen of zet je stoofpotje in de ochtend al aan. Het zijn twee simpele manieren om stoven onder de aandacht te houden. Tijdens de Stoofathon gaan we echter nog een stapje verder. Chefs' Irish Beef Club, een groep Nederlandse topchefs die vrijwillig als ambassadeur voor Iers rundvlees optreden, gaan samen met onder andere culinaire bloggers en journalisten stoofgerechten maken. De ambitie is om diverse, geïmproviseerde stoofgerechten te maken. Dit om consumenten te laten zien wat je allemaal in een stoofpotje kan gooien. Een inspiratiesessie dus."

"En er is ook nog de trend van luxeproducten. Stoofpotjes worden ook steeds luxer. Misschien niet bij de consument thuis, maar wel in restaurants en andere horecagelegenheden. Geleidelijk zetten meer horecazaken het op de kaart en chefs maken er echt werk van. Die ontwikkeling zie ik zich graag verder ontwikkelen. Het zou leuk zijn als we vaker een stoofpotje naast een flat iron steak op de kaart zien staan."

Veel consumenten zien stoven ook als iets voor de winter. Volgens jullie is dat zeker niet zo. Leg eens uit?
"Ga maar eens na. Als je op vakantie gaat naar Griekenland of Kroatië, dan eet je vaak ook wel een keer een stoofgerecht. Je doet het onbewust. We willen consumenten daarop wijzen. Er daarom hebben we gerechten gemaakt voor alle seizoenen. Je kan dat doen door de groenten te veranderen. Tijdens de Stoofathon is dat ook een van de opdrachten, om een gerecht te maken voor een bepaald seizoen, met alleen ingrediënten uit dat seizoen."

Als laatste, wat is jouw favoriete stoofgerecht?
"Ik vind het zelf heerlijk om te improviseren. Ik houd ook van Rendang of een stoofgerecht met Guinness. Het belangrijkste is toch wel dat het vlees lekker mals is, en dat het lang heeft gesudderd. Ik vind het soms echt lekkerder dan een steak. Immers, je kan echt alle kanten op gaan met een stoofgerecht."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden