Shutterstock

Achtergrond Mangosteen

Indonesië start strijd met Thailand in mangosteen

15 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Indonesië is de strijd aangegaan met Thailand als het gaat om de export van mangosteen. Doordat China de agrarische handel met Thailand tijdelijk aan banden heeft gelegd vanwege het coronavirus, is de export vanuit Indonesië toegenomen. Het land is inmiddels zelfs concurrerend in prijs. Wat zijn de cijfers? En de verwachtingen?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Mangosteen is een van de populairste vruchten in Zuidoost-Azië. En de vrucht groeit alleen in een tropisch klimaat, met warme temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Denk dan aan landen als Thailand, Indonesië, Maleisië en de Filippijnen. Niet alleen wordt de vrucht veelvuldig gegeten, ook is er veel interesse voor vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten en wordt het extract gebruikt in de cosmetische en farmaceutische industrie. Vooral vanuit China is de vraag naar mangosteen afgelopen periode fors gestegen. De stijgende inkomens en interesse in gezonde voeding liggen hieraan ten grondslag.

Stijgende export vanuit Indonesië
Al sinds jaar en dag is Thailand de grootste leverancier van mangosteen op de wereldmarkt. Maar afgelopen jaar daalde het exportvolume met 29%. Zo lag de export twee jaar terug nog op 408.313 ton en was dat afgelopen jaar niet meer dan 291.217 ton. De afname in de vraag vanuit China ligt hieraan ten grondslag. Nu hoor ik je denken: 'Maar China nam toch juist meer af?' Ja, dat klopt. Alleen niet uit Thailand. De Chinese regering besloot tijdens de coronacrisis namelijk tijdelijk te stoppen met het importeren van Thaise landbouwproducten, vanwege het sluiten van de landsgrenzen. Hierdoor daalde het totale exportvolume van Thaise landbouwproducten met 21% tot 24%. Vietnam, Hong Kong en Laos namen nog wel mangosteen uit Thailand af.

China heeft de aandacht verschoven naar Mangosteen uit Indonesië. De export van de Indonesische mangosteen is afgelopen jaar met 73% gestegen. Twee jaar geleden kwam het exportvolume nog uit op 27.797 ton, in 2020 was dat 48.171 ton. Ten opzichte van het jaar 2017 is zelfs een stijging zichtbaar van 524%. Die stijging is – naast China – ook te danken aan Hong Kong en Maleisië. Deze drie landen hebben gezamenlijk een aandeel van 98% in de totale wereldimport van mangosteen. De overige 2% gaat naar onder andere Australië, Frankrijk, Nederland, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Hoewel de export vanuit Indonesië toeneemt, kampt het land wel met moeilijke seizoenen. Tussen 2017 en 2019 is de productie van de vrucht gestaag toegenomen: van 162.000 ton tot 246.000 ton. Afgelopen jaar kon die groei niet doorgezet worden, als gevolg van hevige regenval in de bloeifase. Toch zijn de verwachting voor seizoen 2021/2022 wel positief. De verwachting is dat de productie zich in elk geval kan herstellen tot het niveau dat twee jaar eerder werd behaald.

Indonesië kan kans nu grijpen
Nu de afzet van mangosteen vanuit Thailand afneemt, worden ook de productieverwachtingen bijgesteld. Voor dit jaar wordt een productie verwacht van 315.000 ton. Eerder was dat nog 337.000 ton. In het oosten van het land zou zelfs een daling van 26% gesignaleerd worden, tot 157.207 ton, zo meldde het Thaise ministerie van Landbouw onlangs. Niet alleen door slechtere afzetmogelijkheden, ook de lastige weersomstandigheden zijn een uitdaging voor de telers van mangosteen.

Het is meteen nog een reden waarom Indonesië nu zijn kans kan grijpen in de exportmarkt. Door de lagere productie vanuit Thailand nemen ook de prijzen toe. In mei kwam de prijs uit op 200 Thaise baht per kilo. Omgerekend is dat €5,29 per kilo. De prijs voor Indonesische mangosteen staat momenteel op circa 85.000 Indonesische roepie. Dat is omgerekend €4,92 per kilo. Dit is overigens ook hoger dan een paar maanden eerder. Doorgaans komt de prijs uit rond de 30.000 roepie, ofwel €1,74 per kilo. De reden voor die prijsstijging is de toegenomen vraag vanuit China en een lagere beschikbaarheid door de problemen met de oogst afgelopen jaar. Als de hoofdoogst begin september begint, dan zal de prijs weer dalen. Daarmee is de Indonesische mangosteen behoorlijk concurrerend op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden