Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koers van palmolie danst als jojo op en neer

11 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De sprint opwaarts die we zagen tot begin juli ging de afgelopen dagen net zo hard weer naar beneden. Acht dagen lang daalde de palmolienotering fors. De notering stond voor de daling op een hoogte van 4.089 en nu op 3.918 Maleisische ringgit per ton.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De sprint omhoog die de laatste dagen van juni werd ingezet, kwam onder meer door tegenvallende productiecijfers van palmolie. De markt laat zich nu echter meevoeren door de voorraadcijfers van de brancheorganisatie van de Maleisische industrie, de MPOB. Zij rapporteert een voorraad over juni van 1,83 miljoen ton, de hoogste voorraad in vier maanden tijd. Een teruglopende export is hier onder meer debet aan. De export van palmolie is in juni ten opzichte van de mei met 12,82% gedaald.

Prijsgevoelige markten
Om de voorraden te verlagen en te kunnen concurreren met andere eetbare oliën als sojaolie en zonnebloemolie, moeten aanbieders van palmolie de prijzen flink afwaarderen. Zeker om de vraag naar grote en prijsgevoelige markten als China en India te bevorderen. De MPOB verwacht dat de vraag uit deze landen goed blijft, wat de prijsval wat kan dempen. De markten van de eetbare oliën tenderen wat dat betreft met elkaar mee. Zowel sojaolie als zonnebloemolie vertonen het soortgelijk beeld als bij palmolie, met eerst een scherpe stijging en nu weer een daling. De koers van sojaolie staat daarbij onder druk door de gunstige oogstomstandigheden van sojabonen in de Verenigde Staten.

De notering van palmolie daalt inmiddels al acht opeenvolgende dagen. De notering stond voor de daling op een hoogte van 4.089 en nu op 3.918 Maleisische ringgit per ton. De notering komt met de meest recente daling nog niet onder het laagste punt van vorige maand. Dat werd bereikt op 25 juni, toen de notering op 3.859 Maleisische ringgit per ton stond. Het laagste punt dit jaar tot nu toe werd op 3 januari bereikt, toen de notering op 3.621 Maleisische ringgit stond.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden