Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaonoteringen zoeken richting na tijd van daling

3 Juli 2024 - Alex Jurvillier

Op de cacaomarkt zijn de ogen al een klein beetje gericht op volgend seizoen, terwijl de cacaobonentelling aan het einde van het huidige seizoen voorzichtig nadert. Betere weersomstandigheden bij de grootste cacaoproducerende landen in West-Afrika lijkt de markt voor komend seizoen wat moed te geven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een aantal dagen van een wat duidelijkere daling bij de cacaonoteringen lijkt deze voorzichtig aan wat af te vlakken. Halverwege juni stegen de cacaonoteringen naar €10.810 per ton in New York, en  £9.035 per ton in Londen. Deze daalden tot eind juni naar $9.598 per ton voor Amerika en £8.215 per ton voor Londen. Sindsdien lijken noteringen richting te zoeken. De prijsbewegingen zijn op het moment wat extremer, de relatief volatiele cacaomarkt reageert intenser op verschillende marktberichten. De ogen zijn daarbij gericht op de productie van de topproducenten in West-Afrika, waarover de grootste zorgen waren afgelopen marktjaar, met torenhoge cacaoprijzen tot gevolg. Onder andere plantenziekten en tegenwerkende weersinvloeden schaadden de productie.

Sinds de prijspiek van half april, toen de prijzen in New York boven de $11.000 per ton stegen, zijn de cacaonoteringen een stuk lager. Nieuwsmedium Bloomberg schrijft dat optimisme over verbeterd weer in West-Afrika daarin een drijvende factor is.

Nieuws van insiders bekend met de tellingen van cacaovruchten in Ivoorkust helpen wellicht de prijzen nog wat te temperen. Volgens hen zal 's werelds grootste producent Ivoorkust waarschijnlijk volgend seizoen, cacaojaar 2024/2025, meer cacaobonen aanleveren schrijft Bloomberg. De hoeveelheid bonen vallen volgens de insiders volgend seizoen waarschijnlijk hoger uit met 2 miljoen ton cacaobonen. Het gemiddelde van de laatste vijf marktjaren voordat het huidige seizoen begon, lag op 2,2 miljoen ton. De verbeterde productieverwachting voor komend seizoen in Ivoorkust zou voornamelijk komen door verbeterde weersomstandigheden, gunstig voor de cacaoproductie. Eerder meldde Bloomberg dat volgens marktkenners ook het weer in Ghana verbeterd is, de nummer twee producent van de wereld.

De Internationale Cacao Organisatie ICCO verwachtte eerder dit jaar een hoeveelheid van 1,8 miljoen ton cacaobonen voor Ivoorkust dit seizoen 2023/24. Eind mei schatte ICCO de balans tussen productie en verwerking voor marktjaar 2023/24 (oktober tot september) op een tekort van 439.000 ton. Hoe de telling daadwerkelijk uitpakt weten we waarschijnlijk pas eind augustus of half september.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden