Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Sojaolie herstelt na eerdere prijsdaling

1 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De prijs van sojaolie lijkt nog altijd onder druk. In de tweede helft van juni herstelde de prijs zich na een vlugge daling, maar blijft onder het niveau van begin dit jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Begin juni stond de prijs van sojaolie wat onder druk, vooral door factoren van buiten de markt van eetbare oliën zelf. Dit ging toen mede om de relatief zwakke prijs voor ruwe olie en het ruime aanbod van UCO (used cooking oil) uit China.

We zien in het verloop van vorige maand (van 18 tot 25 juni) een dalende trend van 44,30 cent per pond naar 42,76 cent per pond. De prijs herstelde afgelopen dagen tot een waarde van 43,77 cent per pond op 28 juni. Daarmee is de prijs nog steeds relatief laag ten aanzien van het niveau begin dit jaar toen 47,79 cent op de borden stond. Het hoogste punt van dit jaar was 15 maart, toen de prijs op 49,42 stond. De prijs van 28 juni zit dus iets onder de waarde van begin dit jaar.

Omgerekend zit de Amerikaanse prijs nu op €901,47 per ton. De Argentijnse prijs blijft maand op maand redelijk stabiel, al is de prijs jaar op jaar in euro's 5% lager, met €864 per ton.

Prijsoverzicht eetbare oliën. Bron: Europese Comissie. 

Minder vraag uit VS
De brandstoffenmarkt speelde al eerder een rol bij sojaolie. De Wereldvoedselorganisatie FAO meldde in hun meest recente rapportage over mei dat de sojaolieprijzen juist wat stegen als gevolg van een toegenomen vraag voor de biobrandstofsector. Voornamelijk in Brazilië. Maar afgezien van de extremen zit de huidige prijs onder het niveau van vorig jaar. Dat zou voornamelijk kunnen komen door de Amerikanen die eerder toelieten dat dierlijke vetten en goedkope Chinese producten als used cooking oil binnenkwamen. Daardoor zou de vraag naar sojaolie sterk zijn gedaald.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden