Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs stijgt naar hoogste punt in weken

19 Juni 2024 - Alex Jurvillier

Het dreigende cacaotekort bij West-Afrikaanse producenten blijft de cacaomarkt parten spelen. Dat resulteert in een nieuwe prijsrally bij de termijnmarktnoteringen van cacao in Londen en New York.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen donderdag (13 juni) sloten de contracten op het hoogste punt in weken. De Amerikaanse notering stond dinsdag (18 juni) op $9.938 per ton en die in Londen noteerde £8.484 per ton. Dat is het hoogste punt sinds 25 april voor New York, en 26 april voor Londen. De bedragen liggen dicht bij de piek van 19 april, toen de cacaonotering zich op recordhoogte bevond met $11.878 in New York en £10.137 in Londen.

Gerekend tot de piek van vorige week donderdag steeg de cacaonotering van Londen in een maand tijd met zo'n 50%. Voor Londen was dit een stijging van ongeveer 54% ten opzichte van een maand eerder. Dat zijn gigantische veranderingen. Daarmee liggen de prijzen niet meer zo ver af van de recordhoogte die bij de eerdere prijsrally werd bereikt. De extreme volatiliteit resulteerde dinsdag weer in een waardedaling van 8% ten opzichte van de piek van vorige week donderdag voor de notering in New York en een daling van 6% voor de notering van Londen.

Onder andere zorgen over het achterblijvende cacaoaanbod van West-Afrikaanse topproducenten hebben dit jaar de prijzen flink opgestuwd. Op 31 mei raamde ICCO het tekort op 439.000 ton voor cacaojaar 2023/2024 (oktober tot september), met een wereldproductie die 11,7% achteruit holt ten opzichte van voorgaand marktjaar.

Vorige week schreef nieuwsmedium Reuters over Ghana, de tweede producent van de wereld, dat het land de levering van 350.000 ton cacao misschien uitstelt tot volgend seizoen. Dat versterkt het beeld dat de West-Afrikaanse producenten niet kunnen voldoen aan de vraag.

Overheidsdata van Ivoorkust, 's werelds grootste cacaoproducent, vergroten de zorgen over het cacaoaanbod. Zij toonden een jaar-op-jaardaling van 29% in aangeleverde cacao door telers aan hun havens. Daarmee komt de aanvoer van cacao op 1,56 miljoen ton van 1 oktober tot 16 juni, schrijft nieuwsmedium Barchart.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden