Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Gas en elektriciteitsprijs tamelijk onstabiel

4 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De prijzen van gas en elektriciteit waren vorige week niet stabiel. Nog geen maand nadat de prijs van gas door te lage temperaturen toenam, steeg de gasprijs door prognoses van warmer weer. Ondertussen daalde de elektriciteitsprijs ondanks de forse productie uit hernieuwbare bronnen amper.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is op het moment verre van stabiel. Op dinsdag 28 mei werd gas voor €33,83 per megawattuur verhandeld. Daarna schommelde de prijs flink. Op maandag 3 juni steeg de gasprijs tot €36,06.

Een kleine maand geleden zorgden lage temperaturen nog voor een hoge gasprijs, aangezien de verwarmingen tot laat in het jaar aanbleven. Inmiddels is de situatie omgekeerd en zorgt een verwachte hittegolf voor een hogere gasprijs. Verschillende meteorologische instituten voorspellen dat deze zomer in het zuiden van Europa gekenmerkt zal worden door forse hittegolven.

Met name in Frankrijk en Spanje wordt warm weer verwacht. Daarnaast worden medio juni ook Oost-Europa temperaturen van boven de 30 graden verwachten. Later in de zomer stijgt ook de temperatuur in Noord-Europa fors, zo blijkt uit de langetermijnverwachtingen van verschillende meteorologische instituten. De verwachting van de markt is dat de gasvraag zal toenemen, als gevolg van een grotere benutting van airco's.

LNG-prijs reageert ook op hitte
Ook in Azië zetten hoge prijzen nog altijd de toon. Door verschillende hittegolven is de Aziatische spotprijs voor LNG op het moment aan de hoge kant. Met name India koopt nog fors extra LNG in op de spotmarkt, aangezien de elektriciteitsvraag fors is gestegen. In de hoofdstad van het land worden temperatuurrecords gehaald van 52,9 graden Celsius. Daarnaast kopen Zuid-Korea en Japan al LNG in voor begin juni/eind juli, aangezien in die periode hogere temperaturen verwacht worden.

Ondanks het hete weer zijn de prijzen wel iets gedaald van $12 per British thermal unit (mmBtu) tot 12 per mmBtu. Toch staat de prijs nog altijd op het een na hoogste punt in zes maanden. De daling is dan ook vooral een correctie op een wel erg hoge prijs. Ook deze hoge LNG-prijs drijft de TTF op, aangezien er nog extra vloeibaar gas is om de reserves aan het eind van de zomer weer voor rond de 100% gevuld te krijgen.

Hernieuwbare bronnen drukken elektriciteitsprijs niet
Ondertussen blijft de elektriciteitsprijs aan de hoge kant. Op dinsdag 28 mei werd elektriciteit voor €82,29 per megawattuur verhandeld. Op doordeweekse dagen schommelde de prijs wat, maar in het weekend daalde de prijs. Op zondag 2 juni nam de prijs af tot €8,17. Maandag 3 juni steeg de prijs echter weer tot €102,29.

Opmerkelijk is dat de hoge gasprijs amper een rol speelde bij de hoge elektriciteitsprijzen. Hoewel de hogere gasprijs voor een hoger basisverbruikt zorgt, was de benutting van de gascentrale van 22,7% behoorlijk beperkt. Een forse productie van zowel zonne- als windenergie zorgden samen voor het lage gasverbruik. In totaal werd 30,7% van alle Nederlandse elektriciteit door zonnepanelen opgewekt en kwam het totale aandeel aan windenergie uit op 33,2%. In totaal werd daarmee 63,9% van alle stroom uit vrijwel gratis bronnen opgewekt.

De hoge prijzen zijn het gevolg van de efficiënte benutting van stroom uit hernieuwbare bronnen, waardoor negatieve prijzen amper voorkwamen. Voor een deel is dat te danken aan forse exporten. Met name in de nacht van zaterdag op zondag exporteerde Nederland flink wat van de extra opgewekte stroom uit windenergie. Al bleek de export die dag minder goed in staat om de prijs op niveau te houden dan de dagen ervoor. Op donderdag en vrijdag werd eveneens veel stroom geëxporteerd. Op die dagen zorgde de uitvoer ervoor dat de grote productie van hernieuwbare energie de prijzen amper wist te drukken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden