Shutterstock

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland loopt weer iets op, eurozone daalt

3 April 2024 - Linda van Eekeres

De inflatie in Nederland is in maart weer opgelopen, naar 3,1%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In februari was de inflatie juist gedaald ten opzichte van januari. De inflatie in de eurozone neemt wel verder af. 

In februari was er nog een daling te zien van de inflatie in Nederland. Die was toen 2,8%, terwijl deze in januari nog 3,2% was. Ook de inflatie van de groep voedingsmiddelen, dranken en tabak klimt een fractie op, van 2,7% naar 2,8%.

Desinflatie eurozone
Volgens nieuwe cijfers van het statistiekbureau van de Europese Unie, Eurostat daalde de inflatie van de eurozone van 2,6% in februari naar 2,4% in maart. In Europa neemt de voedselinflatie verder af. Voeding, alcohol en tabak werd in de eurozone 2,7% duurder op jaarbasis, terwijl dat in februari 3,9% was en in januari 5,6%. Bewerkte voeding, alcohol en tabak was in maart 3,6% duurder dan in maart vorig jaar, terwijl onbewerkte voeding 0,4% goedkoper werd. 

De Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenmethode (HICP) was in maart met 3,1% hetzelfde als het Nederlandse cijfer (CPI), dat van februari was iets lager (volgens HICP 2,7% en CPI 2,8%).

Ook in België liep de inflatie op, van 3,6% in februari naar 3,8% in maart. Dat was ook het geval in Italië (van 0,8% naar 1,3%) en Spanje (van 2,9% naar 3,2%). In Duitsland daalde de inflatie juist, van 2,7% naar 2,3%, net als in Frankrijk waar de inflatie in februari 3,2% was en afgelopen maand 2,4%. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden