Shutterstock

Analyse Olie

Aanvallen in Rode Zee duwen olieprijs omhoog

21 December 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van olie is deze week behoorlijk sterk gestegen. Meerdere aanvallen op schepen in de Rode Zee door Houthi-rebellen zorgde voor behoorlijk wat paniek op de oliemarkt. Inmiddels is de prijs door een onverwachte stijging van de Amerikaanse voorraden weer wat aan het dalen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De olieprijs is deze week flink gestegen. Op donderdag 14 december stond de Brent-benchmark op $76,61. Op de lichte daling van vrijdag 15 december tot €76,55 na, steeg de prijs vrijwel heel de week. Op woensdag 20 december stond de prijs op het hoogste punt van de week, bij een stand van €79,70.

De olieprijs kreeg door de aanval van Houthi-rebellen de wind behoorlijk in de rug. Uit solidariteit met de Palestijnen vielen Houthi-rebellen uit Jemen minstens acht schepen in de Rode Zee met drones en antischeepsraketten aan. In eerste instantie werden schepen aangevallen met een link met Israël, maar nu is het voor elk schip een risico om door de Rode Zee te varen.

De situatie bedreigt vooral de Europese oliemarkt. De Rode Zee is de enige toegangspoort van het Suezkanaal voor Europa die van het Midden-Oosten naar Europa wordt verscheept. Daardoor wordt het gros van de olie die aan Europa geleverd wordt door de situatie bedreigd. Rederijen nemen de situatie uiterst serieus. Zaterdag 16 december maakte de Deense rederij A.P. Moller-Maersk en het Duitse Hapag-Lloyd bekend niet meer door de Rode Zee te varen. Vermoedelijk kiezen rederijen van over de hele wereld ervoor om voorlopig om te varen via Kaap de Goede Hoop. Goederen verschepen naar Europa duurt minimaal tien dagen langer, waardoor brandstof- en personeelskosten stijgen. Het is zeer waarschijnlijk dat dit zich vertaalt in een hogere olieprijs. BP geeft inmiddels aan geen olie meer door de Rode Zee te vervoeren.

Amerikaanse reserves
Inmiddels zakt de prijs wel weer licht. De productie in de VS bereikte volgens het Amerikaanse Energieagentschap (EIA) namelijk een nieuw recordniveau van 13,3 miljoen vaten per week. Terwijl het aanbod in de VS stevig stijgt, neemt de vraag juist af. Tegen de verwachting van de markt in steeg de olievoorraad met 2,3 miljoen vaten. Uit een enquête van Reuters onder economen bleek echter de verwachting dat de olievoorraad met 2,3 miljoen vaten zou afnemen.

De dieselprijs reageert duidelijk op de hogere olieprijs. Op donderdag 14 december werd 100 liter diesel verkocht voor €125,10. Op woensdag 20 december steeg de prijs tot 128,01. Dit mag niet verbazen. De Russische Oeral-olie waar het gros van de diesel van wordt gemaakt steeg mee met de Brent-benchmark van $59,05 op donderdag 14 december tot $63,12 op woensdag 20 december.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden