Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Jumbo legt extensief varkensvlees in schap

13 Juni 2023 - Matthijs Bremer

Zonvarken gaat een meerjarige samenwerking aan met Jumbo, zo maakt ketenpartner van Loon Group bekend. Vanaf deze week verschijnen producten van het concept in ruim 150 filialen van de supermarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het natuurlijke gedrag van het varken is het uitgangspunt van het concept. Varkens kunnen namelijk elk moment naar buiten en leven in groepen. Ook is het concept gecertificeerd met 3 sterren Beter Leven van de Dierenbescherming. Daarnaast gaat Zonvarken extensief te werk. Een Zonvarken-boerderij herbergt 25 of 50 zeugen en haar biggen, die acht weken bij de moeder blijven. Volgens de Wageningen Universiteit houdt een gemiddelde Nederlandse varkenshouder 790 zeugen. Ook heeft het concept een sterke focus op het klimaat. Om de stikstofuitstoot te reduceren wordt mest direct gescheiden. Daarnaast krijgen de varkens enkel reststromen van humane voeding te eten.

Concept op schaal
De omvang van het Zonvarken-concept is op het moment nog beperkt. De coöperatie startte het concept in 2019 in hun pilotboerderij in de Heurne in Gelderland. Inmiddels nemen ook locaties deel in Eibergen en Winterswijk. Daarom blijft het assortiment met zeven artikelen vooralsnog beperkt. De supermarkt en het concept zijn van plan om de productie op termijn uit te breiden. "De afgelopen maanden zijn met tientallen geïnteresseerde boeren gesprekken gevoerd. We verwachten dat nog dit jaar op meerdere erven met de bouw van nieuwe Zonvarken-stallen gestart kan worden," zo vertelt August Offenberg in een persbericht.

Door de stikstofregels kan uitbreiden een flinke uitdaging worden. Ook voor kleine bedrijven is het namelijk niet makkelijk om aan een nieuwe vergunning te komen. Het bedrijft geeft aan dat het concept ook een 'serieus alternatief' is voor gangbare varkenshouders. Varkenshouders buiten Gelderland zijn ook welkom.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden