SophieOst / Shutterstock.com

Analyse Vlees & Eiwit

Ingrediënten vleesvervangers goedkoper

23 Maart 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van de belangrijkste grondstoffen voor vleesvervangers dalen op het moment op de internationale markten. Door gunstige oogsten wordt er relatief veel soja en tarwe geproduceerd en door de hernieuwde graandeal daalt ook de tarweprijs. Daarnaast liggen de handelsprijzen van energie door gunstig weer rond het niveau van voor de Oekraïne-oorlog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In deze ingrediëntanalyse voor vleesvervangers worden de koersen op de wereldmarkt besproken. De ontwikkeling van de koersen op de termijnmarkten zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Lees ook onze technische analyse van de koersen op de grondstofmarkt op het Dashboard Grondstoffen.

Sojaprijs zet stap naar beneden
De sojaprijs staat op het moment onder druk. Op 23 februari werd soja voor $15,35 per bushel op de CBoT verhandeld. Volgens de laatst beschikbare notering van dinsdag 21 maart is de prijs gedaald naar $14,67. De lagere prijzen zijn het gevolg van gunstige oogstverwachtingen van 's werelds grootste sojaexporteur Brazilië. Ook in de Verenigde Staten zijn de opbrengsten groot. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zijn de opbrengsten per hectare dit jaar namelijk hoger dan verwacht. Door de gunstige oogst zorgen lagere opbrengsten door droogte in Argentinië niet voor opwaartse prijsdruk.

Tarwemarkt in de ban van Putin
De koersen op de tarwemarkt dalen op het moment. Op donderdag 23 februari was de prijs van tarwe €284,25 per ton. Volgens de laatste notering van dinsdag 21 maart is de tarweprijs tot €253,50 gedaald. De graandeal tussen Rusland en Oekraïne blijft de tarweprijs drukken. Daarnaast zorgt een gunstige oogst voor lagere prijzen op de wereldmarkt. Al is de oogst niet overal geslaagd. Door droogte in de Verenigde staten dreigt de Amerikaanse productie achter te blijven en ook de Oekraïense toevoer viel laag uit door de oorlog in het land.  

Het politieke spel tussen Rusland en Oekraïne bleek deze maand bepalend voor de koersen op de markt. Angst dat een verlenging uit zou blijven, zorgde kort voor opwaartse prijsdruk. Nu de deal verlengd is, is de prijs weer naar beneden gekeerd. Of de prijs laag blijft is echter nog de vraag. De verlenging van de facto zestig dagen is namelijk een stuk korter dan Oekraïne en het westerse kamp voor ogen hadden. Rusland gebruikt de graandeal om de prijzen te beïnvloeden. Recent dreigde het land om gratis tarwe te verstrekken aan Afrikaanse landen als bij de volgende verlenging niet aan hun voorwaarden zou worden voldaan. Deze stap dreigt de bodem onder de tarweprijs uit te slaan.

Haverprijs daalt
De haverprijs is deze maand gedaald. Op de CME werd haver op donderdag 23 februari voor $3,71 per bushel verhandeld. Op woensdag 22 maart was de prijs tot $3,57 gedaald. Dat de prijs nog verder daalt is vooral het gevolg van een goede oogst. De vraag naar haver is op het moment namelijk stevig. Door de groeiende populariteit van melkvervangers maakt de havermarkt op het moment stevige groei door.

Eierprijs torenhoog
De prijs van eieren is op het moment torenhoog. Voor 100 scharreleieren wordt €16,25 afgerekend. Een maand geleden was de prijs nog €15,50. De markt wordt namelijk door krapte gekenmerkt. Door hoge prijzen van voer en energie was het voor veel legveehouders niet rendabel om grootschalig te produceren. Daardoor blijft het aanbod nog altijd achter. Deskundigen schatten in dat de situatie tot op zijn minst midden april voortduurt.

Daarnaast zorgen grootschalige uitbraken van vogelgriep in Polen voor hoge prijzen in Noord-Europa. Het Oost-Europese land is namelijk de op twee na grootste eierproducent. Door de grootschalige uitbraak ligt de Poolse eierproductie zo'n 20% lager dan voorgaande jaren gebruikelijk was. Als gevolg van de schaarste zijn de Poolse eierprijzen geëxplodeerd. Begin maart lagen de prijzen van Poolse kooi-eieren zeer dicht bij de Nederlandse prijs van scharreleieren. Voor 100 eieren werd op dat moment €15,28 afgerekend.

Kaasmarkt is stabiel
De prijs van kaas is na een woelige periode vrij stabiel. Na een zomer waarbij de kaasprijs structureel boven de €5.000 euro lag, is notering stevig gedaald. Deze maand bewoog de prijs van Gouda rond de €3.200 per ton.

Hoe lang stabiliteit de markt blijft kenmerken is op het moment echter maar de vraag. Vanaf mei start een periode van ongeveer drie maanden waarin de productie topt. Het productieseizoen valt dit jaar samen met ondergemiddelde vraag. Door inflatie ligt de afzet in de retail namelijk een stuk lager dan afgelopen jaren.

De prijzen in dit artikel hebben niet direct betrekking op de Europese handelsprijzen. Wel geven ze een indicatie van de prijsschommelingen op de markt. Wilt u meer lezen over de tarwe- en sojamarkt? Lees dan onze dagelijkse analyses over de granenmarkten.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden