Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland wil kortdurende granendeal, Oekraïne niet

14 Maart 2023 - Redactie Foodbusiness

De tarwekoers op de Matif zat gisteren (maandag 13 maart) in de lift. Op de CBoT werd het meicontract voor tarwe ook meer waard. De prijsstijging kwam nadat Rusland een opvallende zet deed tijdens de onderhandelingen over de graancorridor.

Vrijdag daalde de tarweprijzen op de CBoT scherp nadat grote investeringsfondsen besloten hun positie te verkopen uit angst voor een koersval veroorzaakt door het faillissement van de Silicon Valley Bank. De prijsstijging van gisteren is grotendeels veroorzaakt door de opvallende zet van Rusland tijdens het onderhandelingsspel. Namelijk dat de huidige deal niet met 120 dagen zoals gebruikelijk, maar slechts met zestig dagen zou worden verlengd. Dit opvallende voorstel werd direct door de Oekraïners afgewezen. Ondanks dit verschil van mening verwachten analisten over het algemeen dat de deal verlengd gaat worden.

Een van hen is Andrey Sizov, de algemeen directeur van adviesbureau SovEcon. Hij wijst naar China dat de graancorridor expliciet noemt in het vredesplan dat het land voorstelt. Sizov denkt dat de deal uiteindelijk verlengd gaat worden onder dezelfde voorwaarden als in november. Analisten van de Duitse Commerzbank denken dat beide partijen de komende dagen het onderste uit de kan willen halen voordat zaterdag de handtekeningen worden gezet. Voor de Oekraïners is dat een verlenging van de deal met minimaal een jaar en het opnemen van de haven van Mykolajiv op de lijst met veilige havens. 

De Russen hopen dat de Russische Landbouwbank opnieuw aangesloten kan worden op het internationale betalingssysteem Swift en op een heropening van de Russisch-Oekraïense pijplijn die de export van ammoniak mogelijk maakt. Eisen die volgens Sizov politiek gevoeliger liggen dan die van Oekraïne. Hij denkt niet dat Oekraïne een uitruil tussen de heropening van de haven van Mykolajiv en de Russische eisen politiek kan verkopen. 

De Russen kunnen de graandeal hoe dan ook niet eenzijdig met zestig dagen verlengen. Net zoals Oekraïne niet zelfstandig een deal kan sluiten voor een jaar. Als er geen bezwaren zijn wordt de deal zaterdag automatisch met 120 dagen verlengd. Zijn die er wel of stellen beide landen aanpassingen voor, dan moet er onderhandeld gaan worden over een nieuwe deal. 

Droge tarwe
In de VS staat circa 55% van de wintertarwe in een gebied dat te kampen heeft met droogte. Ook wordt in meerdere staten de conditie van de tarwe naar beneden bijgesteld. De tarwe-export verloopt bovendien niet volgens de verwachtingen van de markt. In de week eindigend op 9 maart werd er 249.000 ton tarwe geëxporteerd. De markt hield het op een export variërend van 250.000 tot 500.000 ton. 

De Amerikaanse tarwe-export loopt met 15,9 miljoen ton 2% achter op een jaar geleden. Inmiddels is 75,4% van de verwachte tarwe-export compleet. Daarmee loopt het land voor op het vijfjarig gemiddelde.

Op de CBoT zorgt dat voor een prijsstijging van 0,8% naar $251,51 per ton. Op de Matif sloot de tarwekoers op €267 per ton. Een stijging van 1,96% ten opzichte van vrijdag. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden