Shutterstock

Analyse Energie

Extra LNG-importen drukken gasprijs

18 Januari 2023 - Matthijs Bremer

Na een zeer warme start van januari staat de gasprijs nog altijd onder het niveau van de winter voor de oorlog in Oekraïne. Vooral hoge vulgraden van de Europese gasreserves zorgen voor een lagere gasprijs. Maar ook de de grotere beschikbaarheid van LNG drukt de prijs op de TTF.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gasprijs is deze week verder gedaald. Op maandag 11 november stond de koers op de TTF op het hoogste punt van de week, bij een stand van €65,35. Tot maandag 16 januari daalde de gasprijs tot de laagste stand sinds 8 september 2021. De inkoopprijs van een megawattuur gas bedroeg op dat moment €55,45. Daarna steeg de gasprijs weer licht. Op het moment van schrijven (woensdag 18 januari) staat de gasprijs op €63,40.

Dat de gasprijs sinds 16 januari weer licht stijgt is vooral het gevolg van kouder weer. De winter kende een zeer zachte start. Tot begin deze week lagen de temperaturen zelfs geregeld boven de 10 graden. Omdat de verwarmingen in Noord-Europa weer op grote schaal aangaan, zal het gasverbruik de komende weken flink toenemen.

Toch blijkt de stijging van de gasprijs tot nu toe beperkt. Op de eerste koudere dag (17 februari) steeg de gasprijs met ongeveer €5. De dag erna zwakte de stijging af tot ongeveer €3,40. Toen het kwik in de herfst ongeveer even snel daalde, steeg de gasprijs in twee handelsdagen van €97,85 tot €124,10. Door de geringe stijging staat de gasprijs ondanks het koudere weer onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar.

Dat de gasprijs beperkt stijgt, komt door de hoge vulgraad van de Europese gasreserves. Op het moment zijn de Europese voorraden voor gemiddeld 82% gevuld. Normaal gesproken ligt de Europese vulgraad midden januari rond de 70%. Deze hoge vulgraad is het gevolg van het lage Europese gasverbruik. De zachte winter en recordproductie van hernieuwbare energie zorgden deze winter namelijk voor een flinke daling van de Europese gasvraag. Omdat tekorten deze winter inmiddels zo goed als uitgesloten zijn, blijft de gasprijs vergeleken met de rest van 2022 laag en stabiel. 

Flinke LNG-aanvoer richting Europa 
Ook de grotere beschikbaarheid van vloeibaar gas stuwde de Europese gasprijs deze week omlaag. Omdat de Chinese uploadcapaciteit van LNG maandag 16 november volledig was benut, verlegden tankers hun koers van China naar Europa. Het tarief van deze extra LNG-import was ook nog eens relatief gunstig. Sinds augustus is de prijs LNG ruimschoots gehalveerd.

Daarnaast brengt ook de verhoogde Europese uploadcapaciteit van LNG rust op de gasmarkt. Op zondag 15 januari heeft Duitsland namelijk zijn tweede LNG-terminal in Lubmin in gebruik genomen. Bijzonder is dat deze terminal volledig in private handen is. Op jaarbasis moet de terminal Duitsland van 5,2 miljard m3 gas voorzien. 

Langetermijnimporten nog niet gegarandeerd
Ondanks de voortvarende importen van vloeibaar gas blijft het spannend of Europa ook op de lange termijn aan voldoende LNG weet te komen. Dat Europa dit jaar meer dan voldoende vloeibaar gas kon importeren is namelijk het gevolg van een stevige daling van de Chinese LNG-importen. Vorig jaar voerde China 19% minder LNG in dan in 2021.

Door verschillende grote lockdowns lag deze winter namelijk een substantieel deel van de Chinese gasintensieve industrie stil. Nu China zijn strenge covidbeleid loslaat verwachten analisten dat de Chinese LNG-vraag snel herstelt. Dit maakt het zeer waarschijnlijk dat de concurrentie op de markt voor vloeibaar gas de komende maanden sterk toeneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden