Ralf Liebhold / Shutterstock

Nieuws Vleesproductie

Duitse vleesproductie daalde in 2021

8 December 2022 - Matthijs Bremer

De Duitse vleesproductie daalde in 2021 tot 8,3 miljoen ton. Sinds 2016 werd elk jaar ongeveer 9 miljoen ton vlees geproduceerd. Vooral de productie van varkensvlees daalde hard. Alleen de pluimveesector produceerde in 2021 meer vlees dan het jaar ervoor.

Personeelstekorten in slachthuizen droegen bij aan de productieverlaging, maar de belangrijkste reden voor de daling blijft de krimpende Duitse varkensstapel. Door Afrikaanse varkenspest nam het aantal slachtvarkens in het land behoorlijk af. In 2016 werd nog 5,6 miljoen ton varkensvlees geproduceerd. In 2021 was het productievolume gedaald tot 4,97 ton. Hoewel de productie van varkensvlees flink afnam, blijft varkensvlees de grootste productgroep van de Duitse vleessector.

Ook de rundvleesproductie nam vorig jaar af. In het jaar 2000 produceerde Duitsland nog zo'n 1,3 miljoen ton rundvlees. In 2021 was de productie afgenomen tot 1,1 miljoen ton. Dit cijfer is relatief laag omdat Duitsers relatief weinig rundvlees consumeren. Per hoofd van de bevolking eten Duitse consumenten gemiddeld net iets minder dan 14 kilo rundvlees per jaar. De consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking is met zo'n 43 kilogram per jaar meer dan 3 keer zo hoog.

Vreemde eend in de bijt
Eén vleescategorie maakte in 2021 wel groei door, namelijk pluimveevlees. Traditioneel is Duitsland een kleine speler in de productie van pluimveevlees. In 1999 produceerde Duitsland nog maar 748.000 ton pluimveevlees. In 2021 was de productie meer dan verdubbeld tot 1,59 miljoen ton.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Nieuws FAO FOOD INDEX

Voedselmandje van FAO blijft even duur

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvlees steekt er deze Pasen bovenuit

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesprijs lijkt bodem te hebben gevonden

Analyse Vlees & Eiwit

Kippenvleesmarkt wordt wakker, maar prijs nog niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden