Shutterstock

Nieuws Pluimvee

Pluimveebedrijven schikken met justitie VS

27 Juli 2022 - Max van der Heijden

De Amerikaanse pluimveebedrijven Cargil, Sanderson Farms en Wayne Farms gaan circa $85 miljoen betalen aan werknemers als compensatie voor een loonschandaal.

De bedrijven accepteerden net als adviesbureau Webber, Meng Sahl and Company een voorstel van het Amerikaanse Ministerie van Justitie zonder schuld te bekennen. Een rechter moet het akkoord nog goedkeuren. Het akkoord betekent volgens justitie een einde aan praktijken waarbij de bedrijven loongegevens met elkaar deelden en op die manier de lonen van werknemers bewust laag hielden. Dit is een overtreding van de Sherman Act. De betreffende bedrijven zullen de komende tien jaar op de voet gevolgd worden om verder anti competitief gedrag te voorkomen. 

Ongezonde kippen, lagere vergoeding
Twee van de bedrijven zouden ook de wet hebben overtreden door kippenboeren met elkaar te laten strijden om de hoogte van hun compensatie te bepalen. In de praktijk houdt dit in dat boeren met gezonde kippen meer betaald kregen dan boeren met ongezonde kippen.

De hogere vergoeding van de eerste groep gaat ten koste van de vergoeding van de tweede groep. ''Door middel van een brutaal plan om loon- en vergoedingsinformatie met elkaar uit te wisselen hebben deze pluimveebedrijven onderlinge competitie de kop in gedrukt en een generatie van werknemers geschaad. Deze groep heeft vaak te maken met zware en soms gevaarlijke werkomstandigheden'', zei officier van justitie Doha Mekki over de zaak. Adviesbureau WMS mag volgens de voorwaarden van de schikking niet langer diensten aanbieden die het delen van concurrentiegevoelige informatie vereenvoudigen

Vergeldingsmaatregelen
De schikking verbiedt Sandersons Farms en Wayne Farms om vergeldingsmaatregelen in te voeren tegen kippenboeren die melding doen van anticompetitief gedrag bij de toezichthouder of overheid. Ook mogen de bedrijven niet langer een vergoeding verlagen op basis van prestaties. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Nieuws Bedrijven

Cargill investeert in mycoproteïne van Enough

Achtergrond Ondernemen

Oplossing staking Cargill lijkt ver weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden