Agrifoto

Analyse Peen

Peenmarkt blinkt uit in stabiliteit

14 Januari 2022 - Redactie Foodbusiness

De peenmarkt wordt gekenmerkt door stabiliteit. Er is een relatief beperkte vraag en kopers van gespoeld product zijn erg scherp op de prijs. Verkopers willen op dit punt in het bewaarseizoen echter niet veel verder zakken in prijs. Zij vinden de huidige noteringen al schamper of zelfs niet kostendekkend.

Het is aan de rustige kant in de peenhandel volgens verschillende insiders. Het seizoen van de af land-peen is nu zo'n beetje over, de kwaliteit is te ver teruggelopen. De peen uit de bewaring is bij de huidige prijzen voor gespoelde peen alleen aan de dure kant volgens verwerkers. Dat resulteert erin dat er maar weinig handel is in goede peen op het moment. De markt zit op slot doordat kopers en verkopers nog niet erg willen toegeven. Dat januari een lauwe maand is voor de handel komt vaker voor en hoeft volgens insiders niets te zeggen over de rest van het seizoen.

Kwaliteit zorgt af en toe voor verrassing
De kwaliteit van de peen wordt wel een punt van aandacht. Doordat er lang op af land-peen is gedraaid, trok de peen in de bewaring weinig aandacht. Nu de er gekeken wordt wat er in de koeling staat, komen er wat verrassingen naar boven. Over het algemeen is de peen goed of zelfs uitstekend, maar er zitten ook partijen tussen die vrij hard slijten tegen de verwachting van de teler in en nu snel weg moeten. Dat aanbod begint voorzichtig aan een beetje op de markt te drukken. Het zegt natuurlijk niets over de markt voor goede peen, maar het aanbod mindere peen is over het algemeen niet bevorderlijk voor de algehele stemming.

De DCA Notering voor B-peen blijft gelijk aan vorige week op €8 tot €12 per 100 kilo. Voor zover er handel is in goede peen wordt de meeste handel gedaan op €9 à €10. Peen met een vlekje of een ander klein kwaliteitsprobleem is met een beetje geluk nog wel kwijt te raken, maar alleen tegen absolute bodemprijzen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden