Shutterstock

Nieuws Corona

Oproep Japanse premier: 'Drink melkoverschot weg'

27 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Japan kampt met een groot melkoverschot dat dreigt te moeten worden weggegooid. Het probleem is zo nijpend dat de Japanse premier vorige week, tijdens een persconferentie over de omikronvariant van het coronavirus, de bevolking heeft opgeroepen om meer melk te drinken.

Fumio Kishida, sinds oktober de nieuwe premier van Japan, deed een bijzondere oproep aan de Japanse bevolking: hij vroeg de Japanners om meer melk te drinken en meer zuivelproducten te gebruiken bij het bereiden van maaltijden.

5.000 ton melk
De zuivelindustrie wordt namelijk hard geraakt door de coronamaatregelen, onder meer doordat er fors minder schoolmelk wordt geconsumeerd. De Japanse regering schat in dat eind dit jaar 5.000 ton melk moet worden weggespoeld. "We willen dat de bevolking meewerkt deze voedselverspilling tegen te gaan door dagelijks een glas extra te drinken", aldus Kishida.

De Japanse melkveehouderijsector is de afgelopen jaren gestaag gegroeid tot een productie 7,4 miljoen ton in 2021, gestimuleerd door een tekort aan boter in 2014. Japan is, qua zuivel, een interne markt die nauwelijks aan import en export doet en daarom op zichzelf is aangewezen. 

Ook de zuivelsector probeert zelf probeert de consumptie aan te jagen door grote kortingen te verschaffen. Zuivelbedrijf Meiji heeft bij een campagne voormalig Olympisch worstelkampioen Saori Yoshida ingezet die de goede eigenschappen van melk promoot.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden