Shutterstock

Aangeboden door A-INSIGHTS

Marges in F&V staan onder druk ondanks omzetgroei

24 September 2021

A-INSIGHTS gelooft dat intuïtie en ervaring niet genoeg zijn om de juiste strategische beslissingen te kunnen nemen; je hebt betrouwbare inzichten nodig.  Daarom hebben we de financiële gegevens van circa 400 Europese Food & Vegetable (F&V) bedrijven – binnen vier ketenschakels: veredeling, teelt, handel en verwerking – in de periode 2016-2019 geanalyseerd, en de belangrijkste ontwikkelingen binnen de sector in kaart gebracht in een trendrapport.

Een opvallende conclusies uit het trendrapport is dat de zoektocht naar toegevoegde waarde resulteert in omzetgroei. Toegevoegde waarde is key voor spelers in het F&V-segment om te overleven. Handelaren realiseren met gemiddeld 7,5% het hoogste groeitempo binnen de waardeketen, naast volumegroei door: 

  • Groei met exclusievere typen groente en fruit, zoals exoten
  • Toevoegen van slimme processtappen, zoals het rijpen van avocado's en mango's
  • Creëren van concepten, zoals maaltijdpakketten, met extra toegevoegde waarde

Focus op groothandel rendeert beter dan focus op retail
Daarnaast wordt geconcludeerd dat focus op groothandel beter rendeert dan focus op retail. Retailleveranciers ondervonden in de periode 2016-2019 een sterke druk op de marges. Dit wordt gedreven door een toename van wet- en regelgeving, maar ook een hogere mate van het gevraagde serviceniveau dat niet in de (contract)prijzen wordt gecompenseerd. Vooral de toename van de personeelskosten ten opzichte van de omzet is daarbij opvallend. In het groothandelssegment zien we deze ontwikkeling niet, wat de gedachte aanwakkert dat dit segment interessanter aan het worden is voor veel leveranciers.

Bedrijven in vers groeien 5x sneller dan bedrijven in conserven
Met een gemiddelde van 6,1% per jaar in de betreffende periode laten de groente en fruitbedrijven een gezonde groei zien. Consumenten prefereren verse groenten en fruit (7,4% groei) in toenemende mate boven bevroren (3,8% groei) en geconserveerde producten (1,5% groei), die als minder gezond worden beschouwd. Binnen de categorie vers fruit groeien de spelers die focussen op exclusievere fruitsoorten, zoals exoten en zacht fruit het sterkst.

Het rapport, dat hier gratis te downloaden is, gaat onder andere verder in op:

  • Welke ketenschakel de beste performance realiseert in coronajaar 2020
  • In welke ketenschakel het grote geld wordt verdiend, maar waarom ook daar de marges onder druk staan
  • Waarom de verwerkers hun rendementen goed in de gaten moeten blijven houden

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief