Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Pogingen prijs te drukken op varkensmarkt mislukt

9 Mei 2024 - Matthijs Bremer

Hoewel de varkensprijs niet veel beweegt, is het de laatste weken wel onrustig op de varkensmarkt. Slachterijen hebben twee weken geleden geprobeerd de prijzen te verlagen, maar door een zwak aanbod is de poging niet geslaagd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijs blijft voor de negende week op rij gelijk. Uit de DCA-beursprijs blijkt dat de prijs van varkens nog altijd €2,12 per kilo is.

Dat de prijs van varkensvlees zo stabiel is, wil niet zeggen dat er weinig is gebeurd. De vraag naar vlees is aan de lage kant. Met name het uitblijven van barbecueweer zorgt ervoor dat de vraag bij consumenten amper toeneemt. Dit zorgde voor lichte druk op de meeste technische onderdelen. Zo daalde de prijs van hammen in die week met 6 cent. Ondertussen nam de prijs van ribben met 3 cent af, werden middels 1 cent goedkoper, daalde de prijs van schouders met 5 cent. De prijs van magere metten daalde met 2 cent af.

Als gevolg van de zwakke vraag hebben verschillende slachterijen twee weken geleden een onverwachte poging gedaan om de varkensprijs vrij fors te drukken. Op van Rooi na verlaagden alle grote Nederlandse slachterijen de prijzen met 3 cent. Dit leidde echter niet tot een lagere beursprijs. Dit is een indicatie dat de slachterijen de reëel prijzen niet hebben weten te drukken. Naast de DCA-beursprijs bleef ook de prijzen van de slachterijen grotendeels gelijk. Daarop blijkt één uitzondering. Compaxo heeft de prijs met 2 cent naar boven gecorrigeerd. Daarmee ligt de prijs van de slachterij weer in lijn met die van concurrenten.

Vraag en aanbod dalen
Wat de markt in balans houdt, is dat het varkensaanbod in Nederland onder druk staat. In week 15 werden 290.000 varkens geslacht. Twee weken later daalde het slachtcijfer naar 283.000 varkens. Dit is het laagste punt van dit jaar in een volledige productieweek.

De verwachting is dat het slachtcijfer de komende weken nog wat zakt, maar dat komt vooral door een lagere verwerkingscapaciteit. Er staan namelijk nog een paar feestdagen voor de deur. Donderdag 9 mei zijn de slachterijen dicht in verband me Hemelvaartsdag en ook de dag erna is de verwachting dat het slachttempo lager ligt, aangezien veel werknemers vakantie nemen. Daarnaast valt tweede pinksterdag op maandag 19 mei. Ook die dag zijn de slachtlijnen gesloten, waardoor de vraag naar varkens fors daalt.

Een tegenovergesteld beeld is zichtbaar op de Duitse markt. Rond Pasen bleef het slachtcijfer achter. In week 16 werden 618.000 varkens geslacht. Twee weken later steeg het slachtcijfer weert to 730.000 varkens. Dit is vrij opmerkelijk, aangezien in 1 mei in die week viel. In Duitsland is dat een verplichte vrije dag ;waardoor slachterijen dicht zijn. Dit is een teken dat de vraag bij Duitse slachterijen niet slecht is. Ook dit maakt het voor Nederlandse slachterijen onaantrekkelijk om de prijs verder te drukken. Dit zou extra export naar onze oosterburen kunnen bevorderen, waardoor de slachthaken leeg blijven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden