Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koolzaadolie stabiel door lagere opbrengstschatting

29 April 2024 - Niels van der Boom

Tegenvallende areaal- en opbrengstcijfers in de Europese Unie hebben markt voor koolzaad en koolzaadolie in april in prijs laten stijgen. Inmiddels is die opwaartse beweging op zijn retour. De prijsstijging van andere plantaardige oliën hebben daarbij geholpen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese Commissie rekent met een koolzaadoogst van 19,41 miljoen ton. Dat is 2% minder dan de voorgaande raming en 10% minder dan het vijfjarig gemiddelde. Coceral, de brancheorganisatie voor Europese handelaren, rekent met nog iets lagere volumes: 19,13 miljoen ton. Sommige analistenbureaus schatten de productie zelfs rond de 18 miljoen ton. Duidelijk is dat een kleiner koolzaadareaal en het natte weer de gewassen geen goed hebben gedaan.

Minder import
Gedurende seizoen 2023-2024 heeft de EU minder koolzaad geïmporteerd uit Oekraïne, Canada en Australië. Het volume liep met ruim een vijfde terug. Goed voor 1,2 miljoen ton. Tegelijkertijd werd in Europa wel 7% meer koolzaad verwerkt, waardoor de beschikbare voorraden zijn afgenomen. Ondanks deze cijfers is de prijs van koolzaadolie – die afgelopen maand weer boven de $1.000 per ton FOB stond – maar marginaal gestegen. Hogere prijzen voor bijvoorbeeld palmolie helpen wel om dit prijsniveau vast te houden.

In Oekraïne wordt door analistenbureau APK-Inform gerekend met een dalende koolzaadproductie van 4,3 miljoen ton koolzaad. 7% minder dan in 2023 werd geoogst. Net als in andere (Oost-)Europese landen is het koolzaad dit jaar extreem vroeg in bloei gekomen. Analisten denken dat dit negatief uitpakt voor de opbrengst. Een korte periode met lage temperaturen en nachtvorst helpen daar niet bij. 

Canadese productie daalt
Canada – het andere grote koolzaadland op de wereld – rekent dit jaar eveneens met een iets kleinere koolzaadoogst, al moet het meeste van dit gewas nog worden gezaaid. Wat niet helpt, is extreme droogte in de prairiestaten, waar veel van het gele goud wordt geteeld.

Druk in de ruwe olie hoek heeft geen impact op de verschillende plantaardige varianten. Analisten verwachten dat koolzaad de komende maanden op een stabiel prijsniveau blijft staan en mogelijk ook nog iets kan stijgen. Naast lagere opbrengstcijfers helpen ook de marktverwachtingen voor palm- en olijfolie daarbij.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden