Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Duitse tarweoogst volgens coöperaties kleiner

17 April 2024 - Redactie Foodbusiness

De komende tarweoogst valt volgens het Duitse Raiffeisenverband kleiner uit dan vorig seizoen. Ook uit Rusland en Oekraïne kwamen gisteren weinig bemoedigende opbrengstprognoses naar buiten. In Brazilië haasten telers zich soja te oogsten met regen in aantocht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif is gisteren onveranderd gesloten op €203,75 per ton. Op de CBoT waren ook geen grote schommelingen in de granen. Tarwe sloot op de beurs in Chicago 0,4% lager op $5.49¾ per bushel en maïs leverde 0,1% in naar $4.31 per bushel. Bij soja was er meer actie, die sloot namelijk 1,1% lager op $11.45 per bushel.

Hoewel het aan de reactie op de markten niet te zien is, kwam er afgelopen dag voor tarwe best wat bullish nieuws naar buiten. Het Duitse verband van coöperaties DRV heeft een nieuwe opbrengstraming voor de graanproductie in Duitsland. De totale tarweoogst wordt op 20,17 miljoen ton geschat. Dat is een 6,3% kleinere oogst dan in 2023. Dat komt vooral door een forse areaalkrimp in wintertarwe. De reden daarvoor zal bekend zijn, namelijk de natte herfst. Het areaal zomertarwe is daardoor met 126% gestegen naar 69.100 hectare. Door het warme weer van de laatste dagen ontwikkelen de granen zich nu snel. "De zomerse temperaturen zorgen ervoor dat de planten gemiddeld tien dagen voorlopen in groei op het langjarig gemiddelde", zegt Guido Seedler, marktexpert granen van DRV.

Tegenvallers uit Zwarte Zeegebied
Ook uit het Zwarte Zeegebied kwamen opbrengstprognoses. Het Oekraïense ministerie van Landbouw schat de komende tarweoogst op 19 miljoen ton. Vorig seizoen werd er in Oekraïne 21,5 miljoen ton tarwe gedorst en het USDA rekende in de laatste prognose met 23,4 miljoen ton. Het Russische persbureau Interfax schreef dat de Russische minister van Landbouw de graanoogst in het land dit seizoen schat op 132 miljoen ton. Vorig seizoen werd 144,9 miljoen ton geoogst. Egypte heeft naar verluidt in een tender 120.000 ton Oekraïense tarwe gekocht. De prijs die genoemd wordt is $220 per ton FOB (op het schip geladen). Rusland was na Oekraïne de scherpste inschrijver op de tender met $230 per ton FOB.

El Niño
Het Australische meteorologische bureau heeft verklaard dat het weerfenomeen El Niño is geëindigd. Het bureau is er niet zeker van of we later dit jaar overgaan naar een La Niña. Een La Niña zorgt doorgaans voor extra neerslag in Australië en Brazilië. El Niño is juist gunstiger voor de neerslag in Argentinië.

In Brazilië is 84% van de soja geoogst volgens marktbureau AgRural. Vorige week was 78% geoogst, maar vorig jaar deze week was dat 86%. Vooral in de zuidelijke staat Rio Grande do Sul maken telers haast om de soja eraf te krijgen voor de regen die later deze week wordt voorspeld, schrijft AgRural. Voor de volgteelt maïs na soja is de verwachte regen juist gunstig. De maïs heeft een beetje te lijden onder hoge temperaturen en gebrek aan vocht. Er is wel regen gevallen in de belangrijke landbouwgebieden in Brazilië, maar dat waren erg verspreide buien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden