Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Krimp rundveestapel houdt rundvleesprijs VS hoog

1 Februari 2023 - Matthijs Bremer

Door de ernstige droogte en hoge voerprijzen is de Amerikaanse rundvleesstapel in 2022 flink gekrompen. Vooral het aantal vleeskoeien nam vorig jaar af. Door het kleine aanbod blijft de Amerikaanse rundvleesprijs komende jaren hoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 1 januari 2023 hadden rundveehouders zo'n 89,3 miljoen runderen. De omvang van de hele Amerikaanse rundveestapel nam daarmee met zo'n 3% af. Sinds 2015 was de Amerikaanse rundvleesstapel niet meer zo klein. De krimp van de rundveestapel is het gevolg van de droogte in 2022. Daarnaast zette hogere voerkosten rundveehouders ertoe aan om meer koeien te laten slachten.  

Amerikaanse veehouders brachten 13,4% van koeien naar de slacht, zo blijkt uit gegevens van de Rabobank. Vooral in het westen van de Verenigde Staten liep het slachtcijfer op. Dit gebied kreeg namelijk met ernstige droogte te maken.

Vooral het aantal vleesrunderen nam stevig af. Op 1 januari had de Verenigde Staten nog 29,9 miljoen vleesrunderen, zo blijkt uit de data van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Dit is het laagste aantal Amerikaanse vleeskoeien sinds 1962. Vergeleken met januari 2022 is de rundveestapel met 3,6% gekrompen. 

Rundvleesprijs blijft hoog
Door de kleinere veestapel zullen de rundvleesprijzen de komende jaren hoog blijven in slachthuizen. Het kan nog wel even duren tot het rundvleesaanbod weer hersteld is. Volgens de Rabobank is de rundvleesstapel op zijn vroegst in 2025 weer op het oude niveau.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden