Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Vleeskuikenprijs daalt door minder ruimingen

12 Januari 2023 - Matthijs Bremer

De vleeskuikensprijs daalt in het nieuwe jaar licht. Door grootschalige import van pluimveevlees uit Oekraïne staat de prijs van pluimveevlees onder druk. Hoe lang deze goedkope export Nederland nog weten te bereiken, is door een aangenomen motie van de BoerBurgerBeweging nog maar de vraag. Daarnaast neemt de de druk op het aanbod af omdat de vogelgriep de laatste maanden nog amper werd aangetroffen bij pluimveebedrijven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs heeft in het nieuwe jaar een stap teruggezet. Sinds week 47 stond de vleeskuikenprijs op €1,20. In het nieuwe jaar ging daar een cent van af. In week 1 stond de vleeskuikenprijs op €1,19. 

Daarmee is de vleeskuikenprijs nog altijd relatief hoog. Het aanbod van kippenvlees staat op het moment namelijk onder druk. Volgens analisten van Rabobank en ABN Amro is de vraag naar kippenvlees momenteel erg groot. Als relatief goedkope proteïne is kippenvlees onder de hoge voedselinflatie populair onder consumenten. Toch lijkt er ook wat druk op de prijs te ontstaan en dat komt voornamelijk door een wat groter aanbod op de pluimveevleesmarkt.

Oost-Europese kip blijft leidend.
Een belangrijke reden voor de druk op de vleeskuikenprijs blijft de import van goedkope kip uit Oost-Europese landen. Met name de import van kip uit Oekraïne is door de oorlog flink gestegen. Om het door oorlog geplaagde land een handje te helpen, besloot de Europese Unie in juni 2022 om de handelsbarrières van Oekraïense producten gedurende één jaar los te laten. Sinds dit besluit is de Nederlandse import van Oekraïense pluimveevlees structureel met een factor drie toegenomen en er is nog altijd geen signaal dat de import afneemt.

Het is echter nog maar de vraag of het goedkope Oekraïense pluimveevlees nog lang op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Op 8 december werd namelijk een motie van Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging aangenomen die de regering opdraagt om de import van landbouwproducten die niet voldoen aan de eisen van de EU te voorkomen. Volgens ingewijden in de markt zou het uitvoeren van een dergelijke motie de import van Oekraïense kip wel eens in de weg kunnen zitten, omdat de Oekraïense pluimveehouderij op dit moment niet voldoet aan de diervriendelijkheidsregels van de Europese Unie. 

Vogelgriep lijkt in een rustigere fase
Daarnaast is de druk op het koopaanbod de laatste maanden teruggelopen. Het aantal besmettingen met vogelgriep binnen pluimveebedrijven is de afgelopen maanden namelijk flink afgenomen. Hoewel het virus nog wel bij wilde vogels wordt geconstateerd, is het aantal besmettingen op het moment veel lager dan in de zomer en de herfst. Het aantal ruimingen in Europa nam deze winter flink af. In Nederland is sinds november geen vogelgriep meer op een pluimveebedrijf aangetroffen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden