Shutterstock

Nieuws NVWA-tarieven

Vleessector opgezadeld met flinke kostprijsverhoging

21 November 2022 - Redactie Foodbusiness

De verhoging van de tarieven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vanaf volgend jaar berekent, betekenen een flinke kostprijsverzwaring voor de vleesverwerkende industrie. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector stijgt het bedrag met €30 miljoen tot €130 miljoen, dit moet door de verwerkende industrie worden opgehoest. 

De tarieven van de NVWA zijn een slepend hoofdstuk dat de vleessector al langere tijd hoofdbrekens geeft. Ondanks een uitgebreide lobbycampagne zijn hogere tarieven niet af te wenden. De COV is niet te spreken over de houding van het kabinet en zegt dat landbouwminister Piet Adema de tarieven er eigenhandig doordrukt. Daarmee ligt een verdere stijging van de voedselprijzen voor de hand, waarschuwt de belangenbehartiger. Voor bedrijven die al worden geconfronteerd met de kosteninflatie is het een flinke kluif.

In Europese regelgeving is volgens de COV vastgelegd welke kosten de overheid aan het bedrijfsleven mag doorberekenen. De ondernemers vinden dat de NVWA veel meer in rekening brengt dan is toegestaan. Hierover loopt momenteel een rechtszaak, waarover waarschijnlijk in december uitsluitsel komt.

Adema zei eerder deze maand in een Kamerbrief dat hij het nieuwe kostprijsmodel bewust doorvoert, ondanks bezwaren vanuit de sector. Hij wil namelijk tot kostendekkende tarieven komen. Wel gaat hij meer inzicht geven hoe de tarieven worden vastgesteld.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint vleeskuikenprijs te drukken

Marktupdate Vlees

Dynamieken vleesmarkten verschillen sterk

Analyse Vlees & Eiwit

Australië wint bij zwakke Amerikaanse rundermarkt

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen stijgt door mestprobleem

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden