Shutterstock

Nieuws Varkensvlees

Hogere prijs varkens lastig in verkoop om te zetten

3 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

De stijgende prijzen voor varkensvlees zijn verder in een stroomversnelling geraakt. De crisis in de varkensvleesketen begint de productie te raken en het aanbod te beperken. Toch kunnen de verkoopprijzen van varkensvlees niet aanhaken bij de snelheid waarmee de inkoopnoteringen voor varkens zijn verhoogd, zo klinkt het in de slachtwereld.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De inkoopnoteringen voor slachters zijn de afgelopen week historisch snel gestegen. De Duitse inkoopprijzen voor varkens stegen 25% in slechts twee weken tijd. Werden de varkensprijzen van de Duitse slachthuizen twee weken terug nog op €1,20 per kilo geslacht gewicht vastgesteld, gisteren (woensdag 2 maart) kwam de notering uit op €1,50 per kilo geslacht gewicht. Vanuit de Duitse slachtwereld klinkt gemor over de hoogte van de positieve mutaties.

In Nederland verhogen de slachthuizen de aankoopprijzen voor varkens gematigder. Gemiddeld genomen werden de noteringen de afgelopen weken met €0,15 per kilo geslacht gewicht verhoogd.

Vleeshandel positiever, maar stemming niet 'euforisch'
De verkoopprijzen van verschillende varkensvleesonderdelen stijgen inmiddels al een aantal weken op rij. Met name hammen, ribben en schouders worden duurder verkocht. Dat blijkt uit de prijsopgaven voor de DCA-mutaties varkensvleesonderdelen.

Mutatie in € cent week 7 week 8 week 9
Ham 4.33 4.33 8.67
Rib 0 4.00 10.00
Nek 0 0 8.00
Schouder 0 5.00 9.00
Middel 0 2.33 7.33
Buik 0 0 5.00
Spek 0 0 6.67
Wang 0 1.33 3.33
Lever 0 0 1.33

De waarde van het hele karkas won gemiddeld over de weeknummers 7 tot en met 9 ongeveer €0,12 per kilo aan waarde. Dit is in Nederland in lijn met de inkoopmutaties van de slachthuizen (rond €0,15 per kilo), maar aanzienlijk lager dan de mutaties van de Duitse inkoopprijzen.

Spanning neemt toe
Er lijkt dan ook een toenemend spanningsveld tussen de inkoop en verkoop te ontstaan. Duitse slachthuizen spreken van een 'geforceerd' omhoog gebrachte markt. Veel keus lijkt de Duitse slachtsector echter niet te hebben. Het aanbod levende varkens wordt krapper, en in tegenstelling tot de concurrentie in Nederland (waar het aanbod naar verhouding wat ruimer is), moeten zij meer moeite doen om voldoende input voor de slachtplannen te verkrijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden