Shutterstock

Politiek Mercosur

Brazilië beschuldigt EU van protectionisme

30 November 2021 - Redactie Foodbusiness

Brazilië heeft kritiek op de plannen van de Europese Commissie om in de Europese Unie geen producten als vlees, palmolie en soja meer toe te laten uit gebieden waar voor de productie bos is gekapt. De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken omschrijft de maatregelen als 'protectionistisch' en 'kortzichtig'.

Brazilië is in belangrijke mate afhankelijk van export en de Europese plannen hebben de verhoudingen met de rechts-populistische president Bolsonaro op scherp gezet. "We kunnen geen genoegen nemen met maatregelen die feitelijk een vorm van handelsprotectionisme zijn", vertelt de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Alberto Franco França, in de Monetary Insances. "Dat is slecht voor de consumenten en de handelsstromen. Ik geloof dat dat kortzichtig beleid is van de Europese Unie."

Volgens França valt ook op het Europese landbouwbeleid het nodige af te dingen. Als voorbeeld noemt hij Frankrijk. "Ik begrijp dat Frankrijk politieke redenen heeft om de boeren te ondersteunen. Maar het is vanuit het milieuoogpunt verkeerd om boeren te subsidiëren. Grond en water zijn schaars en op deze manier houd je inefficiënte bedrijven in de benen."

Mercosur
Deze frictie tussen Brazilië en de Europese Unie werkt niet bevorderlijk voor de ratificatie van het Mercosur-verdrag, waar ook Argentinië, Paraguay en Uruguay aan deelnemen en waarover na twintig jaar onderhandelen de besluitvorming muurvast zit. De Europese Unie is erg voorzichtig met het zetten van vervolgstappen en het nemen van besluiten vanwege stevige oppositie vanuit een aantal lidstaten, die onder meer bezorgd zijn over het natuur- en milieubeleid van Brazilië.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuws Vlees & Eiwit

Export Braziliaans varkensvlees zit in de lift

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden