Shutterstock

Nieuws Palmolie

Palmolie wordt steeds duurzamer geproduceerd

16 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De palmoliesector maakt flinke stappen als het gaat om het thema 'duurzaamheid'. De hoeveelheid in Nederland verwerkte gecertificeerd duurzame palmolie steeg de afgelopen tien jaar van 10% naar 90%. Dat blijkt uit cijfers van de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil.

Afgelopen jaar was 90% van de palmolie die in Nederland verwerkt werd, gecertificeerd duurzaam te noemen. Tien jaar eerder lag dat percentage nog op 10%. Kortom: er zijn flinke stappen gezet. Dit blijkt uit een nieuw rapport van 'Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil'. Nederland verwerkt palmolie vooral voor de voedingsmiddelenindustrie, al verdwijnt een gedeelte ook richting de diervoederindustrie.

Doorvoerland
Nederland importeerde vorig jaar 2,9 miljoen ton palmolie. Het overgrote deel daarvan werd doorgevoerd naar omringende landen. De Nederlandse  voedingsmiddelenindustrie verbruikte afgelopen jaar 239.000 ton palmolie voor de binnenlandse én buitenlandse markt. Palmolie wordt onder meer ingezet voor diverse cosmetische producten. De diervoederindustrie in ons land gebruikte 83.000 ton van het totaal.

Een grote groep Nederlandse importeurs, van grondstoffen die buiten de Europese Unie worden geteeld, kiest vaker voor producenten die voldoen aan diverse duurzaamheidsstandaarden. Dat bleek eerder al uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving. Nederland is voor grondstoffen als palmolie en soja afhankelijk van import. Dat is meer en meer een uitdaging, want de prijzen stijgen in rap tempo. Palmolie sloot donderdag 11 november op 5.380 Maleise ringgit per ton. Omgerekend naar euro's gaat het om een bedrag van €1.108 per ton.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs flink lager, maar structureel stabiel

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs ondanks speculatie licht dalend

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden