Shutterstock

Nieuws Vleesimport

Chinese honger naar vlees vooral goed voor Brazilië

11 November 2021 - Kimberly Bakker

Brazilië, Spanje en de Verenigde Staten profiteren duidelijk van de Chinese honger naar vlees. Dat tonen nieuwe cijfers van IndexBox aan. Afgelopen jaar steeg de Braziliaanse vleesexport richting China bijvoorbeeld met maar liefst 116%. Het land heeft daarmee inmiddels een marktaandeel van bijna 20%. Varkensvlees was veruit het meest geïmporteerde product.

China is een van de drijfveren achter de grondstoffenrally van dit moment. Sinds het land de uitbraken van Afrikaanse varkenspest enigszins onder controle heeft, is het druk bezig met wederopbouw van de varkensstapel. Daarvoor had het voergrondstoffen nodig. Denk aan tarwe, maïs en soja. Het aanbod daarvan is echter niet groot en dus ging de prijs in rap tempo omhoog. Niet alleen kende het land een tekort aan grondstoffen, ook zag het een tekort aan vlees. Afgelopen jaar importeerde China daarom 6,8 miljoen ton vlees, een stijging van 67% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van IndexBox. In waarde steeg de vleesimport naar $23,8 miljard.

Brazilië profiteert van de vraag
Brazilië profiteert het meeste van de gestegen vraag uit China. Het land exporteerde 1,3 miljoen ton naar de Aziatische grootmacht (+116%), waarmee het een marktaandeel heeft van 19,5% op de Chinese markt. Het is daarnaast ruim 52% van de totale Braziliaanse vleesuitvoer. In termen van waarde importeerde China voor een bedrag van $5,7 miljard uit Brazilië. Op een tweede plek volgt Spanje. China heeft 934.000 ton uit dat land geïmporteerd (+133%), ter waarde van $2,7 miljard. Daarmee heeft het Zuid-Europese land een marktaandeel van 11% in China.

De Verenigde Staten volgen op een derde plek, met een totale uitvoer van 724.000 ton. Het is een flinke stijging met een jaar eerder. Toen werd nog 'slechts' 300.000 ton aan vlees naar China verstuurd. Kortom: een stijging van ongeveer 141%. Niet vreemd, gezien de twee landen een aantal jaar terug nog verwikkeld waren in een hevige handelsoorlog. Een verdere groei in de handel tussen de twee grootmachten is te verwachten.

Varkensvlees in trek
Varkensvlees werd afgelopen jaar het meeste geïmporteerd door de Chinezen. Het gaat om 4,3 miljoen ton, ter waarde van $11,9 miljard. Het is een verdubbeling met het jaar ervoor en goed voor 63% van de totale invoer. Er werd daarnaast 2,1 miljoen ton rundvlees geïmporteerd (+27,6%, ter waarde van $10,2 miljard) en 365.000 ton lams- en/of schapenvlees (-7%, ter waarde van $1,7 miljard). Deze drie productcategorieën zijn samen goed voor bijna 100% van de totale invoer.  

De trend van een hoge vleesimport zet dit jaar waarschijnlijk door. Over de eerste zeven maanden van het jaar heeft China namelijk al 3% meer vlees geïmporteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde invoerprijs bedroeg afgelopen jaar $3.503 per ton. Dat is een daling van 2,6% met een jaar eerder. De hoogste prijs moest betaald worden voor product uit Australië ($5.371 per ton) en de laagste prijs voor vlees uit Canada ($2.492 per ton).

Bron: IndexBox.
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden