Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Chinese energiecrisis kan voedselprijzen opdrijven

30 September 2021 - Niels van der Boom1 reactie

China kampt met problemen rond de verwerking van agrarische producten als sojabonen en korrelmaïs. Fabrieken waar deze producten worden verwerkt tot bijvoorbeeld diervoeders worden noodgedwongen gesloten. Een energietekort is daar de oorzaak van. Wat voor gevolgen heeft dit voor de markten?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet alleen in Noord-Amerika, maar ook in China is de oogst van korrelmaïs en sojabonen in volle gang. De sluiting van fabrieken waar deze gewassen worden verwerkt, komt dan ook op een bijzonder ongelukkig moment. Verschillende fabrieken in het noordoosten van het land zijn inmiddels stilgelegd door een energietekort. Dat meldt persbureau Bloomberg. In de drie noordoostelijke provincies staan de helft van alle korrelmaïs en sojabonen in het land.

Alle gewassen geraakt
Niet alleen deze agrarische producten worden geraakt. Nog veel meer gewassen kunnen mogelijk niet worden verwerkt door het energietekort, denkt Bloomberg. De overheid vraagt fabrieken om het verwerkingstempo te verlagen en zo energie te besparen. Dat geldt voor gewassen van pinda's tot katoen. Fabrieken van onder andere Louis Dreyfus en Wilmar International – waar sojabonen worden verwerkt – zijn volledig gesloten. Chinese bronnen melden dat voor fabrieken waar maïs wordt verwerkt hetzelfde lot geldt. Het gaat om de productie van maïssiroop en maïszetmeel.

Ook de fritesfabriek van Aviko/Hongyuan Louis bevindt zich in het noordoosten, in Xilinhot. Vooralsnog heeft het bedrijf geen problemen met stroomtekorten. De aardappeloogst is er bijna afgerond en ingeschuurd. Wel zijn er kwaliteitsissues. Vooral door phytophthora als gevolg van overmatige neerslag in het groeiseizoen.

Duurder voedsel
Voor de oogst van soja en maïs wordt eveneens een goede opbrengst verwacht. Juist daarom is het van belang dat er voldoende verwerkingscapaciteit is. Staatsmedia Futures Daily schrijft dat de beschikbaarheid en de prijzen van producten gedicteerd worden door de energietekorten. Sommige bedrijven trachten nog snel dieselaggregaten aan te schaffen zodat de gewassen wel gedroogd kunnen worden na de oogst in het geval van stroomtekorten.

Ondertussen probeert de overheid in Beijing er alles aan te doen om deze energiecrisis op te lossen. De gehele Chinese industrie wordt erdoor geraakt en dat merken we ook in Europa. Aan de prijzen van meststoffen, staal en vele andere grondstoffen. Het produceren van voedsel voor de populatie van 1,4 miljard mensen heeft voor de overheid de hoogste prioriteit. Tevreden burgers betekent immers een soepele economie.

Duurdere trekkers en machines
Een andere industrie die zwaar geraakt wordt door de energiecrisis is die van metalen. Prijzen van aluminium, koper, nikkel en staal schieten momenteel omhoog door productiebeperkingen. Agrarische ondernemers merken dat bijvoorbeeld terug in de prijzen van trekkers, machines of staalconstructies van stallen en schuren. Allemaal schieten ze omhoog. Daarbij blijven leveringstekorten van onderdelen orde van de dag. Ook daarvan ligt de oorzaak grotendeels in China.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden