Shutterstock

Nieuws Handel

Europa versterkt positie in wereldmarkt agri en food

9 September 2021 - Kimberly Bakker

Afgelopen jaar was – met het oog op de coronapandemie – een buitengewoon uitdagend jaar voor veel bedrijven, zowel binnen als buiten de voedingsmiddelenindustrie. Tegelijkertijd was het ook een zeer succesvol jaar voor de Europese handel in agrovoedingsproducten. Dat laten nieuwe cijfers van de Europese Commissie zien. De Europese Unie heeft haar leidende positie in de handel namelijk versterkt.

De Europese handel in agrovoedingsproducten komt over het afgelopen jaar uit op €306 miljard. Daarvan betreft €184 miljard export en €122 miljard import. Beide waarden laten een lichte groei zien, van respectievelijk 1,4% en 0,5% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Europese Commissie. De Europese Unie heeft hiermee de leidende positie op de wereldmarkt van agrovoedingsproducten versterkt. Als het gaat om import wordt een derde plek bewerkstelligd, na de Verenigde Staten en China.

Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor Landbouw, meldt in een persverklaring: "Het bevorderen van open en eerlijke handel is een politieke prioriteit voor de Europese Commissie, wat onze boeren ten goede komt. Het succes van de Europese landbouwhandel is duidelijk gekoppeld aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid, dat concurrentievermogen en innovatie ondersteunt, en ook aan de uitstekende reputatie van onze producten als veilig, duurzaam geproduceerd, voedzaam en van hoge kwaliteit."

Verscheidenheid speelt grote rol
Dat de Europese Unie zo'n grote rol speelt op de wereldmarkt heeft onder meer te maken met het brede scala aan producten dat wordt geëxporteerd, uit alle delen van de waardeketen. "Dit toont het concurrentievermogen van de agrovoedingssector van de Europese Unie aan in een verscheidenheid aan productklassen, variërend van grondstoffen tot sterk bewerkte producten uit de voedingsindustrie", staat in het persbericht. De invoer uit de Europese Unie wordt duidelijk gedomineerd door basisvoedsel- en diervoederproducten uit de landbouwsector, die ongeveer 75% vertegenwoordigen. Varkensvlees en tarwe waren de belangrijkste exportproducten voor de Europese Unie.

China, Zwitserland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika waren de belangrijkste groeibestemmingen voor de Europese export. De waarde van de export daalde het meeste naar de Verenigde Staten, Turkije, Singapore en Japan. Wat de invoer betreft, groeide Canada aanzienlijk als bron voor invoer uit de EU. Tegelijkertijd daalde de waarde van de EU-invoer uit het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de Verenigde Staten het sterkst.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden