Albert Heijn

Nieuws Voedselprijzen

Voedselprijzen gaan met rasse schreden omhoog

6 September 2021 - Kimberly Bakker

De wereldwijde prijzen voor voedselgrondstoffen hebben zich, na twee opeenvolgende maanden van daling, afgelopen maand weer hersteld. Dat meldt de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties (FAO). Er is een toename zichtbaar van 3% met de maand juli en een plus van bijna 33% met dezelfde periode vorig jaar. De sterke stijgingen in de internationale noteringen voor suiker, tarwe en plantaardige oliën liggen hieraan ten grondslag.

De zogenaamde 'voedselprijsindex' van de voedsel- en landbouworganisatie komt voor augustus uit op 127,4 punten. Dat is een plus van 3,1% met de maand juli en 32,9% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De forse toenames in suiker, tarwe en plantaardige oliën liggen hieraan ten grondslag. Zo steeg de suikerprijsindex afgelopen maand met 9,6%, gedreven door zorgen over vorstschade aan de gewassen in Brazilië. De prijsindex voor plantaardige oliën steeg met 6,7%, vooral als gevolg van hoge palmolieprijzen. Door lagere productieverwachtingen in Maleisië zijn zorgen ontstaan over de wereldvoorraad en dat leidde tot een historisch hoge palmolieprijs. Ook koolzaad noteert nog altijd op een hoog niveau.

De totale granenprijsindex steeg over de afgelopen maand met 3,4%, ten opzichte van de maand juli. Daarbij speelde tarwe de grootste rol. De wereldtarweprijzen zijn in augustus met 8,8% gestegen, als gevolg van lagere oogstverwachtingen in de verschillende grote exporterende landen. De maïsprijzen daalden daarentegen met 0,9%, maar die afname kon het opwaartse temperament van tarwe niet tegenhouden. Ook de vlees- en zuivelprijsindexen lieten een stijging zien, al waren die van minder grote invloed op de totale prijsindex van augustus.

Graanvoorraad blijft toereikend
De tarweprijzen zullen naar verluidt hoog blijven, omdat een lagere productie wordt verwacht (-0,7% tot 769,5 miljoen). Toch blijft de wereldwijde graanvoorraad toereikend, meldt de voedsel- en landbouworganisatie. Dit komt onder meer door een toename in de productie van grove granen, een plus van 1,3% is zichtbaar. De rijstproductie neemt dit seizoen met 0,9% toe naar een recordhoogte van 519 miljoen ton.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden