Shutterstock

Nieuws Insecten

Grote fabrikanten houden ogen gericht op insecten

30 Augustus 2021 - Jeannet Pennings

Insecten als voedingsbron, grote foodbedrijven als Mars Inc. en Tyson Foods zien er wel brood in. Zij verbinden zich aan een nieuw Amerikaans onderzoekscentrum voor de insectenkweek dat onlangs een miljoenensubsidie ontving. Ondertussen is er bij Westerse consumenten nog een wereld te winnen om insecten op het dieet te krijgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Texas A&M-universiteit gaat een centrum leiden dat onderzoek doet naar de kweek van insecten als potentiële voedselbron. Het nieuwe onderzoekscentrum ontving hiervoor onlangs een subsidie van $2,2 miljoen. Dat grote voedingsconcerns, waaronder Mars Inc. en Tyson Foods, zich hier als partner aan verbinden is niet verrassend. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) voorspelt dat traditionele landbouw tegen 2050 ongeveer 40% tekort zal schieten in de wereldwijde vraag naar voedsel.

Insecten worden gezien als duurzame alternatief voor de productie van hoogwaardige eiwitten. "Met de afnemende beschikbaarheid van land en water en de toenemende klimaatverandering, wordt de traditionele landbouw ernstig bedreigd", zegt Jeff Tomberlin die het onderzoekscentrum in Texas gaat leiden. "De insectenkweek heeft potentie om een ​​deel van de druk op onze groeiende agro-industriële systemen wereldwijd te verlichten."

Footprint
Het Amerikaanse onderzoekscentrum moet nieuwe wegen verkennen voor een duurzame voedselproductie. Hetzij voor directe menselijke consumptie, hetzij dierlijke consumptie. Volgens Tomberlin zal de footprint van de landbouw verminderen als insecteneiwit wordt opgenomen in voer voor de productie van vis, pluimvee en varkensvlees. Tegelijkertijd zijn insecten als krekels en meelwormen veelbelovend gebleken als een eiwitrijke voedseloptie voor mensen.

Onderzoek is nodig om de productie van insecteneiwit te optimaliseren en de voedselkwaliteit te kunnen waarborgen. In veel westerse landen ontbreekt het nog aan een duidelijk kader voor de toepassing van insecten voor humane voeding. Al is dat wel langzaam aan het veranderen. Zo werden in de Europese Unie begin mei van dit jaar gedroogde gele meelwormen goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Weerstand onder consumenten
De grote vraag is echter of consumenten insecten ook laten voorschotelen. Onderzoek van Wageningen Universiteit uit 2017 leerde dat daar nog een lange weg te gaan is. Veel mensen willen er (nog) niet aan om insecten te eten of vinden het zelfs walgelijk. Daarbij maakt het niet uit of het om hele insecten gaat of om bewerkt voedsel op basis van insecten. Zelfs vlees afkomstig van dieren die insecten hebben gegeten riep volgens het onderzoek weerstand op.

Tegelijkertijd toonde het onderzoek aan dat er wel potentie zit in insecten als voedingsbron. Het eten van insecten wordt door veel mensen namelijk wel als gezond, duurzaam en natuurlijk bestempeld. Slechts 15% van de ondervraagden had zelf ooit insecten geprobeerd. En onbekend maakt onbemind. Overigens stond 35% er wel voor open om insecten eens te proberen. Het lijkt een kwestie van tijd om de sociale normen rondom de insectenconsumptie te wijzigen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden