Shutterstock

Nieuws Voedselprijzen

'Verplichte biodiesel leidt tot dure levensmiddelen'

5 Augustus 2021 - Redactie Foodbusiness

De American Bakers Association, die enkele van de grootste banketbakkers in de Verenigde Staten vertegenwoordigd, roept de Amerikaanse regering op om de ambities op het gebied van biobrandstoffen af te zwakken. Die brandstoffen, gemaakt van gewassen, drijven de voedselprijzen op, zo laat de organisatie weten.

Met deze oproep mengt de American Bakers Association zich in het debat over het energiebeleid van de Amerikaanse president Joe Biden. De kritiek vanuit de brancheorganisatie voor de bakkerijsector is een onverwachte opsteker voor de olie-industrie. Die strijdt namelijk al jaren tegen een verplichting op biobrandstoffen.

Krappe voorraad
De brancheorganisatie heeft aan persbureau Reuter bevestigd gesprekken te hebben gevoerd met de Environmental Protection Agency. De verplichte bijmenging (vooral in diesel) baart de American Bakers Association zorgen. Verschillende leden hebben - volgens Robb MacKie, de voorzitter van de vereniging, - van leveranciers te horen gekregen dat de voorraden soja- en koolzaadolie slinken en krap dreigen te worden richting het einde van het jaar.

Deze oliën zijn belangrijke ingrediënten voor heel veel voedingsmiddelen. "We proberen alarm te slaan, zonder de alarmisten te zijn", zo zegt MacKie tegen Reuters. De bakkers vragen om de normen voor bijmenging weer te verlagen naar die van twee jaar geleden, of in elk geval de norm niet te verhogen.

Klap voor de landbouw
De wetgeving, die in 2015 werd ingevoerd, is onder andere bedoeld om de afhankelijkheid van olie in de landbouwsector te verminderen. Bijkomend effect is dat er een markt voor jaarlijks circa 75 miljard liter olie gecreëerd is. De National Biodiesel Board is daarom fel tegen het sleutelen aan de huidige bijmengnormen. Volgens hen is biodiesel een van de schoonste brandstoffen, met een lage CO2-uitstoot. Daarnaast wijst de organisatie erop dat de landbouwsector nog steeds herstelt van (markt)verstoringen door handelsoorlogen en weersextremen. Ook zijn de gevolgen van de coronacrisis nog steeds merkbaar.

De EPA is momenteel bezig met bepalen wat de normen voor komend jaar moeten worden. Dit proces is vertraagd door het coronavirus en politieke gevoeligheden. Ongeveer 40% van de sojaolie in de Verenigde Staten gaat de brandstofindustrie in, het merendeel van de rest is in levensmiddelen verwerkt. De gemiddelde voedselprijs in de Verenigde Staten is de laatste twaalf maanden met 2,4% gestegen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden