Shutterstock

Nieuws Fruit

Amerikanen importeren voor recordbedrag fruit

7 Juli 2021 - Kimberly Bakker

De Verenigde Staten hebben dit jaar in de maand april voor het eerst voor meer dan $2 miljard aan fruit geïmporteerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie. Vooral avocado's, bessen en tafeldruiven waren in trek. Mexico blijft de belangrijkste leverancier aan de grootmacht.

De totale import van fruit – zowel vers, diepgevroren als bewerkt fruit – door de Verenigde Staten is afgelopen april voor het eerst door de grens van $2 miljard gegaan. Het importbedrag van $2,12 miljard is 25% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Toen lag de importwaarde van fruit op $1,69 miljard. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Het oude record stamt uit 2019 en bedroeg $1,99 miljard.

Mexico is de belangrijkste leverancier aan de Verenigde Staten. Het gaat om een bedrag van $1,1 miljard, wat 39% meer is dan vorig jaar in dezelfde maand. De import vanuit Chili nam met 19% toe tot $216 miljoen. Op een derde plek volgt Guatamala, met een importwaarde van eveneens $216 miljoen. Dat is een plus van 18% met een jaar eerder. Ook Costa Rica en Canada zijn belangrijker leverancier aan de Verenigde Staten.

Zomerfruit in trek
De stijging is vooral te danken aan de stevige import van avocado's, bessen en tafeldruiven. De waarde van de avocado-import steeg afgelopen april met 30% tot $231 miljoen. Dat is het op één na hoogste niveau voor april ooit. Twee jaar geleden kwam de importwaarde uit op $303 miljoen. Ook de bessensoorten scoorden goed. De import van frambozen nam bijvoorbeeld met 17% toe tot $143 miljoen en de import van aardbeien steeg met 45% tot $121 miljoen.

Ook bramen en blauwe bessen waren in trek. Respectievelijk stegen die met 48% tot $89 miljoen en met 42% tot $95 miljoen. De import van druiven steeg met 31% tot $190 miljoen. Eerder schreven we al dat de wereldwijde handel in druiven sowieso sterk stijgt. De Verenigde Staten bleek toen al de grootste importeur van tafeldruiven. Opvallend is wel dat de invoer van bananen is gedaald, met 6% tot $158 miljoen. Zomerfruit als mango's (+87% tot $57 miljoen) en limoenen (+200% tot $79 miljoen) zijn daarentegen in trek.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden