Shutterstock

Nieuws Voedselverspilling

Denemarken verspilt elk jaar duizenden tonnen

7 Juli 2021 - Kimberly Bakker

Denemarken gooit jaarlijks duizenden tonnen voedsel weg. Dat stelt het Deense ministerie van Voedsel, Landbouw en Visserij. Het land heeft voor het eerst uitgebreid onderzoek laten doen naar voedselverspilling in de hele waardeketen. Zuivelfabrieken leveren relatief gezien het grootste aandeel in de verspillingscijfers. "Het is goed dat we nu een beeld hebben van de uitdaging die we moeten trotseren. We kunnen de cijfers gebruiken om een duidelijke ambitie te stellen", geeft landbouwminister Rasmus Prehn aan.

Autoriteiten in Denemarken hebben voor het eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar de voedselverspilling in de gehele Deense waardeketen. Daaruit blijkt – zo meldt het Deense ministerie van Voedsel, Landbouw en Visserij in een persbericht – dat er jaarlijks 814.000 ton voedsel wordt verspild. Het onderzoek naar voedselverspilling in Denemarken is opgedeeld in vijf categorieën: primaire productie (op het land/bij de boer), voedingsindustrie, detailhandels en groothandels, restaurants en huishoudens.

De voedingsindustrie is van de bovenstaande categorieën de grootste voedselverspiller, zo toont het onderzoek aan. Per jaar gaat het om 385.000 ton. Binnen die categorie leveren zuivelfabrieken het grootste aandeel: 218.000 ton. Je kan daarbij denken aan restproducten die geen nieuwe bestemming kunnen krijgen. Daarna volgt de categorie 'overige voedingsindustrie', met 156.000 ton. Volgens de onderzoekers moet je dan denken aan verspilling tijdens het sorteren van voedsel op maat, gewicht en vorm. Om de verspilling daarvan tegen te gaan, zijn bijvoorbeeld de 'Buitenbeetjes'-paprika's in het leven geroepen.

Volgens landbouwminister Rasmus Prehn is het goed dat dit onderzoek is uitgevoerd. "Zo hebben een beeld van de uitdaging die we moeten trotseren. In Denemarken hebben we over het algemeen een bijzondere positie, omdat we open zijn over voedselverspilling. Onze inwoners en het bedrijfsleven hebben een grote bereidheid om het verschil te maken en ervaringen te delen. Dat zien we in veel andere landen niet terug. Deze gegevens kunnen we daarom gebruiken om onszelf nog sterker te maken." Volgens Prehn maken de cijfers het de overheid ook makkelijker om een duidelijke visie te formuleren.

Al een grote held binnen Europa
Hoewel 'duizenden tonnen' als een heleboel klinkt, is Denemarken binnen de Europese Unie al een grote held als het gaat om het tegengaan van voedselverspilling. Per hoofd van de bevolking kan bijvoorbeeld Duitsland nog veel van Denemarken leren. In Duitsland wordt per persoon jaarlijks zo'n 142 kilo verspild, terwijl dat in Denemarken 'slechts' 81 kilo is. Over de afgelopen vijf jaar is dat cijfer al met 25% gereduceerd. Dit komt onder meer door de vele campagnes die de overheid inzet; denk aan een 'Nationale Dag tegen Voedselverspilling' op 29 september. Ook zijn er verschillende gratis initiatieven die bedrijven kunnen inschakelen om hulp te krijgen bij het terugdringen van hun verspillingscijfers.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden