Shutterstock

Nieuws Insecten

Eiwitshake met meelworm in plaats van melk?

15 Juni 2021 - Linda van Eekeres

Insecten zijn een duurzaam alternatief voor de traditionele dierlijke eiwitbronnen, blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. De dieren kunnen hetzelfde effect hebben als het drinken van melk. Betekent dat ook dat we binnenkort insecten op het menu hebben staan?

Het gaat hierbij om eiwit uit meelwormen. Dat kan door de mens namelijk direct worden verteerd. De aminozuren stimuleren de spiergroei en voor spieropbouw zijn eiwitten van dierlijke oorsprong het meest geschikt. Uit de studie blijkt dat insecten een even grote bron zijn van hoogwaardige eiwitten. Gezonde jonge mannen kregen een shake met meelworm- of melkeiwit. De aminozuren werden gevolgd en zowel het melk- als het meelwormeiwit bleek binnen een paar uur terug te vinden in het spierwit. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

Maastricht UMC+ verwacht dat insecten in de komende jaren hun intrede gaan doen in het 'Westerse' dieet. Eerder meldde we al dat de Europese Unie de gedroogde gele meelworm heeft goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Insectenprogramma
Daags erna lanceert Foodvalley een nieuw insectenprogramma. "We gaan de insectensector met een positief imago op de kaart zetten", zegt Paula Rijkens, die 1 juni is aangesteld als Programmamanager Insecten op de website van Foodvalley. Insecten kunnen volgens haar een belangrijke rol spelen in een duurzaam voedselsysteem. "Allereerst gebruiken insecten afvalstromen die andere dieren en mensen niet kunnen eten. Reststromen worden dus nuttig gebruikt."

Ze vervolgt: "Ten tweede zijn insecten een duurzame vervanger voor soja - dat geïmporteerd moet worden uit Zuid-Amerika - en vismeel - waarvoor op een niet-duurzame manier vis moet worden gekweekt. Tot slot hebben insecten specifieke eigenschappen die van grote toegevoegde waarde zijn voor dier en mens, zoals eiwitten en lipiden die veel omega-3 bevatten." Volgens Foodvalley staat de insectensector aan de vooravond van een explosieve groei. 

Hindernissen
Ze ziet echter ook wel hindernissen. De productie is op dit moment nog niet groot genoeg, waardoor bijvoorbeeld producenten van diervoeders vandaag nog niet kunnen overstappen op insecten als eiwitbasis en is verboden om huishoud-, horeca- en supermarktafval als voedingsbodem te gebruiken, aldus Rijkens.

Of we al klaar zijn voor een bakje meelwormen in plaats van yoghurt als ontbijt, is de vraag, maar verwerkt in diervoerder of 'vermomd' in een eitwitshake of bieden insecten kansen. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Analyse Vlees & Eiwit

Eiwittransitie blijkt gebaat bij minder communicatie

Nieuws Grondstoffen

Bonen niet als grondstof eiwit zien maar als voedsel

Achtergrond Vlees & Eiwit

Steak en entrecote taboe bij Franse vleesvervanger

Achtergrond Vlees & Eiwit

Deense voedseltransitie in volle gang

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden